Hopp til innhold

Vil flytte vikingsskipene fra Bygdøy

– Få vikingskipene ut av museet på Bygdøy, bygget ligner altfor mye på en kirke, sier professor Jan Bill.

Oseberg-skipet

Det er et stridsspørsmål om Osebergskipet vil tåle en eventuell flytting.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Dermed kaster professoren som er ansvarlig for vikingskipene på Kulturhistorisk Museum i Oslo seg inn i debatten om flyttingen av museet fra Bygdøy til Bjørvika.

– Det er et problem at vi har en bygning som gir så tydelig inntrykk av å være en kirke når vi stiller ut hedenske gravfunn. Det gir et meget vanskelig signal å forstå, sier Bill til NRK.

Vikingskiphuset som stod ferdig i 1929, er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, som også står bak bygg som Oslo rådhus og Skaugum, samt utsmykningen av Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York.

Avgjørelse utsatt

Kunsthistorisk museum har i dag lokaler ti steder i Oslo, og har i ti år kjempet for å samle hele museet i et nybygg i Bjørvika. Byggestart har vært satt til en gang etter 2010, men er nå blitt utsatt på ubestemt tid.

Årsaken er at en rapport som ble lagt fram tidligere i høst, frarådet å bygge et nytt museum, men heller samle hele museet på Bygdøy.

Osebergskipet på Bygdøy

For å se hvordan skipene ser ut oppi, må man gå opp en bratt trapp til en prekestollignende balkong.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Upassende og upraktisk

Det hvite, kryssformede bygningen som i dag huser vikingskipene er ikke bare upassende kristent, men også upraktisk, mener professor Jan Bill.

For å se oppi skipene må man kunne gå opp en bratt trapp til en prekestollignende balkong. På bakkenivå er det kun fire meter fra skipenes langside til veggen.

Ifølge Bill står man bokstavlig talt med ryggen mot veggen. Han ønsker å flytte museet, og mener at risikoen for at skipene skades er minimal.

– Jeg mener at det ville være et riktig valg å ta den risikoen det er å flytte skipene. Jeg mener gevinsten vil være stor for det vil gi flere mennesker mulighet til å se skipene, på en bedre måte, sier Bill.

Motstander av flytting

Bills forgjenger, arkeolog Knut Passche, skjønner ikke hvordan ettergjengeren kan tenke på å flytte skipene. En rapport om eventuell flytting utarbeidet av Veritas, konkluderer med at skipene ikke vil knekke om de flyttes.

Likevel gir rapporten ingen garanti for at skipene ikke blir skadet. Ifølge Paasche leser Bill rapporten som fanden leser bibelen.

– Slik jeg ser det, og slik jeg også oppfatter at Veritas konkluderte i sin tid, så tåler ikke Osebergskipet å bli flyttet, sier Paasche til NRK.

Han mener selv at Arnebergs bygg er en perfekt ramme for vikingskipene.

– Funnene ble brukt til å løfte den unge norske nasjonen. Det har også Arneberg gjort, han tar tak i Oseberg og løfter det nærmest til himmels.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)