Hopp til innhold

- Vi er seriegeeks!

Duoen bak «Mammon» er klare for mer kritikk, men ikke spoilerspekulasjoner. Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen bretter opp ermene og møter seerne i direkte dialog under og etter kveldens episode.

Serieuniverset

«Serieuniverset» tar for seg «Mammon» spesielt og tv-serier generelt de neste mandagene.

Foto: NRK

Like etter «Mammon»-episodene sender NRK nett-tv-programmet «Serieuniverset», som skal ta for seg publikumsreaksjoner og gjester i Store Studio.

Og før, under og etter kveldens episode er brødrene Eriksen som har laget serien på sosiale medier og svarer de som lurer på noe.

- Klart vi har lyst å være en del av seriediskusjonen her i landet, sier manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen. - Vi er seriegeeks!

Hva er favorittseriene?

- Den første sesongen av «Forbrytelsen» er en av de beste thrillerseriene som er laget på verdensbasis! «State of Play»! «Damages». «Riket», definitivt. Og så var jo Bergman tidlig ute med «Fanny og Alexander». Tre garanterte skandinaviske på topplista mi.

Selv om over en million har sett første episode og dere har fått mange positive tilbakemeldinger, har dere også fått hard kritikk, blant annet i Aftenposten, er dere klare for mer?

Gjermund Stenberg Eriksen

Gjermund Stenberg Eriksen og broren Vegard har jobbet med thrillerserien «Mammon» siden 2005.

Foto: Privat

- Jeg er veldig klar for spørsmål fra seerne og gjerne faglig begrunna kritikk, poengterer Gjermund Stenberg Eriksen.

- Vi gleder oss til å diskutere med folk som liker å se serier. Det er jo et bra miljø for seriediskusjoner i Norge, med blant annet Op5, Serienytt og det nye Serieuniverset til NRK. Vi trives nok bedre nede i kommentarfeltene der enn på Twitter, som aldri stikker dypt. Der er mange kompetente folk der ute, som har et eget vokabular for å snakke om tv-serier - som snakker om subplots, episode- og sesongstrukturer, og hvordan vi med åpne øyne lar oss lure.

Bli med og snakk om «Mammon» på Facebooksiden til «Serieuniverset» eller med @NRKserie på Twitter.

Mikal Olsen Lerøen er programleder. Lena Kristin Ellingsen fra «Himmelblå» er blant gjestene og Kristoffer Hivju kommer for å snakke om Game of Thones´ neste sesong.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober