Hopp til innhold

- Ta øl i skjegget, Hivju!

Det gikk friskt for seg da NRKs nysatsing, Serieuniverset, gikk på luften. Tv-serieekspert Mona Habbestad oppfordret Game og Thrones-stjernen til å dynke skjegget sitt i øl.

Serieuniverset med Kristofer Hivju og Mona Habbestad
Foto: Bill Gystad / NRK

Serieuniverset er et nytt program som tar for seg tv-serier, og spørsmål og respons fra publikum blir en del av sendingen. I går dreide praten seg aller mest om andre episode av Mammon, og Kristofer Hivju fortalte om både skjegg og opptak i Game of Thrones.

En serie i fem deler som sendes på NRK.no rett etter tv-serien "Mammon". Det direktesendte nett-tv-programmet tar for seg kveldens episode av thrillerserien og andre ting som skjer på serie-fronten. I Kveld møter du duoen bak "Mammon", og de er klare for mer kritikk, men ikke spoilerspekulasjoner. Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen bretter opp ermene og møter seerne i direkte dialog under og etter kveldens episode. I tillegg får du også møte Lena Kristin Ellingsen fra bl.a. "Himmelblå", og Kristoffer Hivju som kommer for å snakke om Game of Thones´ neste sesong. Programleder er Mikal Olsen Lerøen.

Visste ikke at rollen var skrevet for henne

Den norske thrillerserien hadde over en million seere da den startet mandag for en uke siden. Lena Kristin Ellingsen, spiller den kvinnelige hovedrollen i krimserien, var gjest i studio, og fikk vite noe om manus hun ikke var klar over.

Lena Ellingsen

Lena Ellingsen har fortalt hva hennes favorittserie er på Instagram. Alle som legger ut en lignende kan få den med i Serieuniverset.

Foto: Mikal Olsen Lerøen (Instagram) / NRK

Da programlederen i Serieuniverset kunne avsløre at Ellingsens rolle som økokrimetterforsker Vibeke Haglund var skrevet med henne i tankene ble skuespilleren målløs.

- Nei det viste jeg ikke, utbrøt Ellingsen. Og da hun ble spurt om hun kunne tenkt seg det nå da hun fikk vite det svarte hun leende at dét ville hun ikke svare på.

- Rollen min er jo både handlekraftig og litt gal.

Rollen hun spiller har like deler styrke og mentale lidelser. Og Ellingsen innrømmet at det var en krevende utfordring å spille Haglund. Flere i publikum lurte på akkurat denne utfordringen.

- Hvordan er det å spille en så nervøs person (på grunn av folk i huset hennes, noe jeg hadde blitt redd for også) - du vet jo hva som skal skje når det spilles, spurte Maren Iren Vargan på Facebook.

- Jeg måtte balansere de to svært nøye, for hun er både handlekraftig og usikker på om hun er litt gal, når hun føler at folk følger etter henne, utdypet Ellingsen.

Hivju kunne tenkt seg å spilt Ned Stark

Kristofer Hivju
Foto: Gjermund S. Eriksen / NRK

En av seerne spurte Game of Thrones-skuespilleren Kristofer Hivju om han gjorde noe spesielt for å gro så stort og kraftig skjegg. Det var da Mona Habbestad oppfordret ham til å helle øl i skjegget.

- Du bør ta øl i skjegget, det gjør det sikkert enda sterkere, foreslo Habbestad. Men Hivju svarte at han stolte på at det holdt å spise sunn mat med mye proteiner.

Kristofer Hivju er i sluttfasen av innspillingen av fjerde sesongen i det som er en av verdens mest populære tv-serier for tiden. I Serieuniverset fortalte han om rollen han spiller og hvem han kunne tenkt seg å ha vært i serien, om han ikke skulle spilt Tormund Giantsbane.

- Jeg synes jo jeg passer godt til å spille Tormund, men om jeg skulle valgt noen annen, så måtte det jo bli rollen til Sean Bean, selveste Ned Stark, fortalte han – selv om det ville bety at han kun hadde vært med i én sesong.

Falsett-stemmen i familien

I første Serieuniverset ble det diskuterte alt fra hvordan går man frem for i skrive en tv-serie, til hvor Gjermund og Vegard Eriksen hadde fått ideen til Mammon fra, og til om Kristofer Hivju kunne si noe om forskjeller på å spille inn dramaer i USA og Norge.

- Mye av det jeg spilte inn var tatt opp i Irland, men at noe av det krevende med Game of Thrones er at det spilles inn i Irland, Marokko, og Island samtidig, og at alle opptakene skal henge sammen, fortalte Kristofer Hivju.

Og for de som synes at Hivju i Game of Thrones har en svært mørk stemme, så kunne Hivju avsløre at i hans familie har Hivju nærmest en falsett-stemme. Faren hans, Erik Hivju, har nemlig mye mørkere stemme.

Seerne fikk også vite at Lena Kristin Ellingsen har to favorittserier.

- Jeg liker Breaking Bad på grunn av forholdet mellom de to hovedpersonene der, og den Seks fot under på grunn av at problemene som ble tatt opp i begravelsesbyrå-serien er av typen alle kan kjenne seg igjen i.

Møtte kritikerne

Brødrene Vegard og Gjermund Eriksen, som står bak Mammon, var også i studio for å svare på spørsmål fra publikum. Mange kommentererte lyden i serien, noen mener den ikke holder mål og andre mener at det er folks flatskjermer som ikke er gode nok.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dialogen var et annet aktuelt diskusjonstema. Mange påpekte at nordmenn ofte klager på troverdighet i dialog på norske serier, mens det ikke skjer når vi ser utenlandske serier.
- Er det fordi vi er strengere med norske serier enn utenlandske, spurte Charlotte Granstad Eriksson på Facebook.

Flere kommenterte nordmenns flaue holdning til filmer og serier på norsk.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Det har også vært mye kommentering av realismen i serien, både fra journalister og andre folk. Allerede nå har det utviklet seg videre på sosiale medier til å bli metahumor.

- Jeg er overrasket over at såpass mange er så opptatt av realisme, i en fiksjonsserie, peker produsent Vegard Eriksen på.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Skriv gjerne i kommentarfeltet under, hvis du har innspill til Serieuniverset!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)