Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander. - Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

- Rå og brutal Salander

Den amerikanske versjonen av Lisbeth Salander begynner å ta form. De første rapportene fra filmsettet tyder på at amerikanerne er i ferd med å skape en hevngjerrig og kompleks karakter.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander. - Rooney Mara, slik hun vil framstå i «The Girl With The Dragon Tattoo».Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Rooney Mara, slik hun vil framstå i «The Girl With The Dragon Tattoo».

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)
Rooney Mara, her fra premieren på «A nightmare on Elm street». - Rooney Mara slik hun vanligvis ser ut, her fra premieren på «A nightmare on Elm street» i fjor. - Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Rooney Mara slik hun vanligvis ser ut, her fra premieren på «A nightmare on Elm street» i fjor.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
Fra David Finchers nyeste film "Den fantastiske historien om Benjamin Button" - Denne livlige karen er Finchers største utfordring i karrieren. - Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome /

Denne livlige karen er Finchers største utfordring i karrieren.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome
The Social Network - Er Facebook-filmen så bra som kritikerne påstår? Nei, mener regissøren. - Foto: Columbia Pictures /

Er Facebook-filmen så bra som kritikerne påstår? Nei, mener regissøren.

Foto: Columbia Pictures

De første bildene av Lisbeth Salander er ute og det rapporteres at mesterregissør David Fincher har brukt karakterer fra sine tidligere filmer «Seven» og «Fight Club» for å lage en troverdig heltinne.

Magasinet ’W’ har vært med på filmsettet og skriver i en artikkel at den amerikanske versjonen av Lisbeth Salander ligger an til å bli minst like rå og voldsom som den svenske originalen.

Fincher i kjent stil

Regissør David Fincher bygger opp Lisbeth Salander i samme ånd som andre komplekse karakterer.

Kevin Spaceys ravende gale drapsmann med enkelte sympatiske egenskaper fra «Seven», og Brad Pitts som den energiske og destruktive Tyler Durden fra «Fight Club» skal ha flere trekk til felles med Salander.

Målet med Lisbeth Salander er ifølge Fincher å skape en ny type filmheltinne, og i intervjuet med W magazine beskriver han Salander som en "gotisk Pippi". Heltinnens komplekse personlighet står i fokus og det synlige beviset for dette kan ses i bildeserien 'W' nylig har tatt av hoverolleinnehaver Rooney Mara.

– Lisbeth Salander handler ikke om lidelse og hun er heller ingen Jesus. Hun handler om én ting og det er hevn, forteller regissøren til ’W’.

Brad Pitt var vanskeligst

Mange mener at Fincher har en utfordrende jobb i å lage en ny versjon av en av dagens største merkevarer. Bøkene til Stieg Larsson har solgt over 50 millioner eksemplarer og de tre filmene med Noomi Rapace i hovedrollen har så langt spilt inn over 100 millioner dollar.

Men den erfarne regissøren mener han har hatt langt større utfordringer i løpet av regissørkarrieren.

– Etter å ha satt Brad Pitts hode på en annens kropp i «Benjamin Button», virker alt annet enkelt, påstår han.

Uenig i Facebook-hyllest

Fincher har samlet en stor del av stjernelaget som var med på en av fjorårets store filmsuksesser «The Social Network».

Rooney Mara, som spiller Lisbeth Salander, hadde også rollen som Facebook-grunder Mark Zuckerbergs eks-kjæreste og nå er også Trent Reznor fra Nine Inch Nails igjen hentet inn av Fincher for å lage musikken.

Men regissøren er ikke nødvendigvis enig i mottagelsen til kritikerfavoritten fra 2010.

– Jeg er ikke enig i kritikernes hyllest av filmen. Jeg så på prosjektet som en historie om vennskap som forsvant gjennom et verktøy som var bygget for å lage vennskap. Så jeg er ikke enig i at filmen har klart å speile en hel generasjon, jeg hadde i hvert fall helt andre forutsetninger for å gjøre den, forklarer Fincher til 'W'.

  • Les også:

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.