Hopp til innhold

- Oprah har blitt en kald fisk!

Interessen for Oprah Winfrey dabber av - for tredje år på rad mister programmet hennes seere. En av få nordmenn som har vært gjest hos Oprah, Trine Grung, mener talkshowdronninga har forandret seg.

Trine Grung og Oprah Winfrey

Trine Grung og Oprah Winfrey.

Foto: NRK

Barack og Michelle Obama med Oprah Winfrey

Barack og Michelle Obama med en jublende Oprah Winfrey i bakgrunnen.

Foto: Elise Amendola / AP

At Oprah Winfrey, talkshowdronninga og en av verdens mektigste kjendiser, ga sin støtte til Barack Obama og ikke til Hillary Clinton - kan ha fått hvite, middelaldrende kvinner til å vende henne ryggen. Det er en av forklaringene til medieeksperter i USA som leter etter grunner til seerflukten.

For imperiet begynner å slå sprekker, slår en sjusider lang artikkel i New York Times fast. Seertallene har falt med sju prosent i år - det tredje året på rad med nedgang. Også bladet The Oprah Magazine har falt med mer enn ti prosent de siste tre årene. Noen mener altså det skyldes støtten til Obama, andre mener Oprah har vokst seg for stor med egen bokklubb, med skolebyggeprosjekt, nye tv-konsepter, egen radiokanal og nå snart også en egen tv-kanal.

- For mye av det gode

Høsten 2006 ble Trine Grung intervjua av Oprah Winfrey. Hun mener det har blitt litt for mye av det gode.

- Det kan hende at folk mener at hun blir for frittalende og snakker for mye om «hvis jeg blir president», som hun har sagt i sine tv-programmer, påpeker Grung.

Programmet Grung medvirka i handla om morsrollen rundt om i verden. Inntrykket hun satt igjen med var ikke det hun hadde forespeilt seg.

- Jeg føler Oprah var ekte i veldig mange år. Hun var ekte når hun spurte om ting, hun var ekte når hun felte tårer, og hun var genuint interessert i det hun laget tv-program om. Når jeg satte meg ned med henne i sofaen, så var hun en kald fisk! Jeg opplevde ingen varme eller tilstedeværelse, det var bare en jobb, sier Grung.

Oprah har flere ganger blitt kåra til verdens mektigste kjendis av det amerikanske finanstidsskriftet Forbes Magazine. Hun har en enorm tilhengerskare - som følger hennes minste vink. Hun har fått amerikanere til å bytte cornflakes mot Wasa knekkebrød - og da hun i 1996 nevnte i et show at hun hadde sluttet å spise hamburgere etter rykter om kugalskap sank kjøttsalget i USA øyeblikkelig med ti prosent. Og hun forteller folk hvilke bøker de skal lese.

- Hun har gått ut på dato

Journalist Marit Christensen mener at Oprah bør vurdere å trekke seg tilbake.

Marit Christensen

Marit Christensen, tidligere programleder i NRK.

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Oprahs støttespillere tilbakeviser kritikken, og viser til at showet fortsatt er det mest sette talkshowet i USA. De mener nedgangen i seertallene skyldes en generell nedgang i amerikanernes tv-titting. Og Winfrey selv lar seg ikke skremme av de dårlige seertallene, og utvikler stadig nye tv-konsepter. Det mener Marit Christensen er en dårlig ide.

- Jeg tror hun skal nyte sitt otium nå. Hun burde trekke seg tilbake, og si takk for de fantastiske årene hun hadde, sier hun.

- Jeg tror rett og slett at Operah Winfrey har gått ut på dato. Det har vart for lenge, og folk har elsket henne gjennom over tjue år. Alt har sin tid og alt har sin slutt, også Oprah Winfrey, sier Christensen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)