- Myndighetene kan ikke utlevere skrifter

Norske myndigheter vil ikke bistå med å utlevere skrifter fra Martin Schøyens samling til Pakistan.

Av:
Kari Lie
/
Gunnhild Bugge

Statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet ser ingen mulighet for at norske myndigheter kan innfri den pakistanske ambassadørens forventninger om at norske myndigheter bistår med å få returnert skriftbiter fra Schøyen-samlingen.

Statssekretær Yngve Slettholm.

Statssekretær Yngve Slettholm.

- Dersom det er slik at disse er ulovlig erhvervet, er det eierene som må vurdere en tilbakeføring, sier Slettholm.

Slettholm sier han skjønner godt henvendelsen fra Pakistans ambassadør.

- Men vi må foholde oss til norsk lov og internasjonalt regelverk. Vi har ingen andre muligheter til å gjøre noe med denne saken enn å rette en henstilling til eierne av samlingen om å vurdere en tilbakesending, sier han.

Taus Schøyen

Martin Schøyen forholder seg taus til NRK, heller ikke advokaten hans Harald Arnkvern vil kommentere om Schøyen vil tilbakelevere flere skrifter enn de to han har tilbudt å sende til nasjonalmuseet i Kabul.

Schøyen har tidligere tilbudt Norges nasjonalbibliotek å kjøpe samlingen.

- Det vil prinsipielt være meget uheldig hvis staten skal kjøpe ulovlig erhvervet gjenstander. Og det ville skape ringvirkninger som ikke vil være noe særlig tjenlige, sier Slettholm.

Kulturnytt, NRK P2, 9. september 2004

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.