- Myndighetene kan ikke utlevere skrifter

Norske myndigheter vil ikke bistå med å utlevere skrifter fra Martin Schøyens samling til Pakistan.

Av:
Kari Lie
/
Gunnhild Bugge

Statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet ser ingen mulighet for at norske myndigheter kan innfri den pakistanske ambassadørens forventninger om at norske myndigheter bistår med å få returnert skriftbiter fra Schøyen-samlingen.

Statssekretær Yngve Slettholm.

Statssekretær Yngve Slettholm.

- Dersom det er slik at disse er ulovlig erhvervet, er det eierene som må vurdere en tilbakeføring, sier Slettholm.

Slettholm sier han skjønner godt henvendelsen fra Pakistans ambassadør.

- Men vi må foholde oss til norsk lov og internasjonalt regelverk. Vi har ingen andre muligheter til å gjøre noe med denne saken enn å rette en henstilling til eierne av samlingen om å vurdere en tilbakesending, sier han.

Taus Schøyen

Martin Schøyen forholder seg taus til NRK, heller ikke advokaten hans Harald Arnkvern vil kommentere om Schøyen vil tilbakelevere flere skrifter enn de to han har tilbudt å sende til nasjonalmuseet i Kabul.

Schøyen har tidligere tilbudt Norges nasjonalbibliotek å kjøpe samlingen.

- Det vil prinsipielt være meget uheldig hvis staten skal kjøpe ulovlig erhvervet gjenstander. Og det ville skape ringvirkninger som ikke vil være noe særlig tjenlige, sier Slettholm.

Kulturnytt, NRK P2, 9. september 2004

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

 • Tekno-legende varsler nytt album

  Teknoveteranen Aphex Twin kunngjorde denne uka sitt første album siden 2001. Nyheten ble først sluppet via en side på «det dype nettet», som ikke er tilgjengelig med vanlige nettlesere.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.