Hopp til innhold

- Jeg mottok dødsbudskapet med sjokk

Tom Sterri ville ikke tro det da han mottok beskjeden om bortgangen til musikeren Lage Fosheim.

Tom Sterri
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Revyforfatter og skuespiller Tom Sterri var god og nær venn med Lage Fosheim. Han fikk dødsbudskapet av en venn før, men ville ikke innse at bortgangen var et faktum.

– Jeg fikk første vite det av Sturla Berg Johansen og så leste jeg om det på nettavisene. Der fikk jeg det svart på hvitt og tenkte at det ikke kunne stemme. Jeg mottok budskapet med et kjempesjokk. Han har jo vært syk lenge, men jeg synes dette er kjempetrist, sier Tom Sterri til NRK.no.

Sterri vil huske Fosheim slik:

– Lamslått

– Jeg vil huske ham for sitt gode og store smil. Jeg kommer til å huske hans genialitet innen musikken og som manager. Han var en fantastisk god mann, en som tok vare på sine. Lage tok seg alltid tid til gode venner og kunne samtale om alvorlige tema og om humor.

Les også: Lage Fosheim er død

Petter Singsaas er daglig leder i Universal, hvor Fosheim var promotionsjef og jobbet tett på store artister, som blant annet Jahn Teigen. Han sier det først og fremst er Fosheims rolle som gledesspreder han nå vil savne.

– Jeg er helt lamslått av nyheten. Det er både en venn og kollega og lang tids samarbeidspartner som har gått bort. Dette var rett og slett utrolig trist å høre, og tankene går selvsagt til hans nærmeste, sier Petter Singsaas til NRK.

Han vil spesielt huske Fosheim som en blid, hyggelig og varm person.

– Lage hadde et slagord: Glede og hygge. Det sto nederst i alle sms-er og e-mailer han kommuniserte. Det var hans livsmotto, og vil stå igjen som hans store greie. Han var en ordentlig livsnyter og spredde glede og hygge rundt seg, sier Singsaas.

– Stor glede av ham

I tillegg har norsk musikk mistet en markant personlighet, som har satt sitt spor både foran og bak kulissene, poengterer han.

– Han hadde en enorm musikkarriere. Som artist oppnådde han mye gjennom The Monroes, som ble en enorm nasjonalsuksess, og en av de første norske artistene som fikk lukte på det internasjonale markedet. Han var deretter en av de figurene i bransjen som gikk videre og markerte seg sterkt på baksiden. Han ble en viktig bidragsyter for andre artister, og her i Universal hadde vi stor glede av ham både som promotionsjef of manager for flere store artister, blant andre Jahn Teigen. Han står igjen med et enormt ettermæle som artist og bakmann. Han var en enorm ressurs, og en god venn, sier han.

På sosiale medier renner det over av hyggelige ord om Fosheim fra folk som uttrykker sine kondolanser og savn og gode minner.

Fotballprofil Jan Åge Fjørtoft skriver følgende på Twitter: «Lage Fosheim er død. Sammen med Eivind Rølles ga han oss trua på at vi nordmenn kunne lage popmusikk som alle andre. #Cheerio RIP».

Komiker Terje Sporsem har tvitret følgende: «Uff. Så trist å høre at Lage Fosheim er død. I morgen skal i alle fall jeg være Sunday People litt mer enn vanlig».

Musiker Ingrid Bjørnov omtaler Fosheim som en dyktig kollega: «En strålende drivkraft og karismatisk kollega er borte. Hvil i fred Lage Fosheim».

NRK-profil Jon Gelius uttrykker også sorg: «Trist melding å få om Lage Fosheim sin bortgang. En av Norges pophelter fra ungdomstida er gått ut av tiden, så alt for tidlig...».


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober