Hopp til innhold

- Liten utvikling i TV-helgen

Medieforsker mener hele TV-høsten bærer preg av slitte konsepter og gamle programmer.

Fredrik Skavlan

Kan Skavlan stå i mot presset fra Senkveld på fredagskvelden?

Foto: NRK/SVT

Gunn Enli

Medieforsker Gunn Enli er kritisk til NRKs høstsatsing.

Foto: HiO

Kampen om tv-seerne er i gang og kanalene er i ferd med å brette opp ermene for å møte høstens konkurranse.

Tøff konkurranse

Det er i helgen den tøffeste kampen om seerne står og det er her kampen mellom de store kanalene vil finne sted ut over høsten.

– NRK har generelt sett vist liten vilje til innovasjon og utvikling denne høsten, og velger trygt ved å bruke velkjente personer og velbrukte konsepter i stedet for å tenke nytt, forklarer hun.

NRKs største konkurrent har kanskje heller ikke imponert med nyskapninger og satser også på sikre og velprøvde kort. Likevel mener Enli at TV2 har et fortrinn.

– TV2 satser også i stor grad på programmer vi har sett før, men har med «X-Factor» og «Skal Vi Danse», konsepter som besitter mer slitesterke komponenter. Suksessen til slike program avgjøres av programledere, deltagere og produksjon og de har derfor mer å spille på enn stolpeprogrammene til NRK som er mer fastlåste i formen.

Kjemper om ungdommen

Bettan, Klaus Sonstad, Marion Ravn, Jan Fredrik Karlsen

Elisabeth Andreasson, Klaus Sonstad og Marion Ravn er dommere i X-faktor som starter på TV2 i høst.

Foto: Paal Audestad / X Factor 2010, Oslo-audition

Konkurransen om publikummet blir stadig tøffere. Som en konsekvens, lages det mange program som er enkle å komme inn i, og hvor man ikke trenger stor forkunnskap.

– Hvis man kan trekke frem en slags trend av året, er det at de ”lette” programmene er i fokus for tiden. Her er de mindre kanalene dyktige og det blir spennende å se i hvor stor grad de kan utfordre de store.

– Både TV2 og nisjekanaler som TV3 og TVNorge har mulighet til å kapre seere fra NRK her, konkluderer Enli.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)