Hopp til innhold

Danmarks kulturminister tar Apples nakensensur til topps i EU

Amerikanske Apple nektet å formidle dansk hippielitteratur. Danmarks kulturminister Uffe Elbæk bringer nå saken til Europaparlamentets kulturutvalg.

Uffe Elbæk, Radikale Venstre, Kulturminister.

Danmarks kulturminister Uffe Elbæk har engasjert seg sterkt i Apples sensur av de danske bøkene «Hippie 1» og «Hippie 2». Elbæk har nå orientert sine kulturministerkolleger i EU om saken.

Foto: Steen Brogaard / Folketinget

– Hvordan sikrer vi i Europa at selv kontroversielle og kanskje provoserende kunstverker får en bred distribusjon? spør kulturminister Elbæk i et brev som han har sendt til sine europeiske kulturministerkolleger.

NRK.no har tidligere skrevet om Peter Øvig Knudsens hippiebøker som ble sensurert av Apple på grunn av nakenhet. Selskapet godtok først en sensurering av nakenbildene, men trakk så bøkene tilbake. Uten forklaring til forlaget.

Den danske kulturministeren avsto først fra å kommentere saken, men har nå gjort helomvending.

Han mener sensureringen av de danske bøkene er prinsipiell fordi den handler om digitale spilleregler, kulturministeren stiller også undrende til at en amerikansk bokhandel kan hindre formidlingen av en dansk bok i Danmark, skriver Danmarks Radio.

  • Les også: Norsk forsker bekymret over moralsensur på nett
Sensurerte hippier

Bøkene «Hippie 1» og «Hippie 2» ble mer kontroversielle enn det forfatter Petter Øvig Knudsen hadde tenkt. Nå er saken omtalt i internasjonal presse og havner på bordet til Europaparlamentets kulturutvalg.

Foto: Gregers Nielsen / hippienu.dk

Behov for mer politisk oppmerksomhet

I brevet til sine EU-kolleger, som Danmarks Radio har fått tilgang til, skriver Uffe Elbæk at saken «reiser et bredere og mer prinsipielt spørsmål om behovet for mer politisk oppmerksomhet på mangfold i publisering og distribuering av digitale verk.»

Elbæk skriver videre at det er relevant å øke den politiske oppmerksomheten rundt ytringsfrihet og kunstnerisk frihet for forfattere, musikere, filminstruktører og andre kunstnere som ønsker å distribuere verk til et stort publikum.

Brevet til den danske kulturministeren har ført til at saken blir brakt opp i Europaparlamentets kulturutvalg og den nederlandske EU-kommissæren Neelie Kroes har hatt møte med Elbæk for å diskutere problemstillingen.

Kulturminister Hadia Tajik har ikke mottatt brevet til Uffe Elbæk, opplyser kulturdepartementets pressetjeneste. Departementet har heller ikke anledning til å kommentere saken nærmere.

Les også: Danmarks kulturminister kritiserer Apple

Vekker oppsikt i Canada

Den danske saken har nå funnet sin vei til Canada, og er omtalt i en av landets største aviser, Globe and Mail.

– Er Apple nå blitt utnevnt til verdens moralske dommer? spør avisen.

Den canadiske avisen har selv prøvd å få Apple i tale, uten å lykkes.

Heller ikke Peter Øvig Knudsen eller forlaget Gyldendal har fått noen forklaring på hvorfor bøkene med de sensurerte nakenbildene ble trukket tilbake.

Da Apple først tok kontakt med den danske forfatteren var det ikke for å unnskylde eller forklare, men for å opplyse om at de også fjernet en app-utgave av bøkene. Appen, som inneholder høytlesning fra Øvig Knudsen og utvalgt musikk, ble deretter fjernet fra iTunes-store.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober