Hopp til innhold

Ingen Emmy til Stein Winge

Stein Winge fikk ingen pris under den internasjonale Emmy-utdelingen i New York mandag kveld. Det tok han med fatning.

Stein Winge og datteren Viktoria Winge

Stein Winge og datteren Viktoria Winge på den røde løperen til Emmy-prisutdelingen i New York.

Foto: Jon Gelius / NRK

Jon Gelius, USA

Winge var nominert i kategorien beste mannlige skuespiller for innsatsen i NRK-serien «Koselig med peis», men nådde ikke opp. Prisen gikk til Dario Grandinetti fra Argentina.

– Jeg er fornøyd uansett. Bare det å bli nominert som en av fem internasjonale skuespillere er utrolig i seg selv, sa den 72 år gamle teaterveteranen til NRK.

Winge sa før utdelingen at «det vil være en sensasjon om jeg vinner».

Han drar ikke helt tomhendt hjem til Norge. En egen medalje og diplom er laget for alle som ble nominert i TV-bransjens svar på Oscar-utdelingen.

Et lite glass

Vi skrur klokken noen timer tilbake. Stein Winge ankommer prisutdelingen på fasjonable Hilton Hotell, nær Times Square i hjertet av New York, standsmessig i sort limousin.

Et lite glass champagne var også fortært før entreen på den røde løperen sammen med datteren Viktoria Winge og resten av den norske delegasjonen.

Regis Philbin

En av USAs største TV-personligheter, Regis Philbin, var programleder for den 40. internasjonale Emmy-utdelingen.

Foto: Jon Gelius / NRK

På samme røde løper kom blant andre en av USAs aller største TV-personligheter, Regis Philbin, som innehar Guinness verdensrekord i å ha tilbrakt mest tid foran et TV-kamera gjennom sin mer enn 50 år lange karriere.

Hollywood-stjernen Jessica Lange var også til stede. Det samme var Donnie Wahlberg, amerikansk sanger, skuespiller og regissør.

Det tidligere medlemmet av boybandet «New Kids of the Block» spiller nå i den kritikerroste dramaserien «Blue Bloods».
Alle de amerikanske TV-stjernene ledet og delte ut priser under gallaforestillingen.

Fulgte smånervøst med

I den festpyntede salen satt Stein Winge og følte smånervøst med etter hvert som prisene ble delt ut. Kategorien beste mannlige skuespiller var femte prisen, en knapp time etter åpningen.

Sidse Babett Knudsen

2) Danske Sidse Babett Knudsen nådde heller ikke opp som prisvinner for rollen som statsminister i TV-serien «Borgen».

Foto: Jon Gelius / NRK

Da hadde danskenes håp, Sidse Babett Knudsen, allerede tapt i sin kategori som beste internasjonale skuespillerinne for rollen som statsminister i TV-serien «Borgen». Prisen gikk til argentineren Cristina Banegas.

Men det holdt ikke helt inn heller for den andre nordiske nominerte – en 72 år gammel ringrev fra Norge.

Ikke-skuespiller

– Jeg synes det er storartet i alle fall å være best i Europa. Jeg kan jo ikke som ikke-skuespiller være misfornøyd med det, sier Stein Winge, og innrømmer at han hadde kladdet en takketale som lå på innerlommen i smokingen.

–Jeg hadde en følelse av at det kunne gå min vei. Men jeg snakket en del med den argentinske vinneren på forhånd, og han gjorde et voldsomt inntrykk. Så det var litt av en fyr som vant, mener han.

Dario Grandinetti

Argentinske Dario Grandinetti vant Emmy for beste mannlige skuespiller.

Foto: STAN HONDA / Afp

Lot seg overtale til rollen

Den 72 år gamle regissøren fortalte NRK at han lot seg overtale til å spille Frank – en alkoholisert avdanket advokat og paranoid far.

I «Koselig med peis» spiller han mot sin egen datter Viktoria Winge. Hun var med sin far på den røde løperen i New York i natt.

– Jeg er en lykkelig og ikke nedbrutt mann etter prisutdelingen. Dere må huske på at jeg er ikke skuespiller, så det hadde vært bonus for meg om jeg hadde vunnet, mener Stein Winge.

Rollen i miniserien «Koselig med peis» kunne blitt historisk, for aldri tidligere har en norsk skuespiller vunnet den internasjonale Emmy-prisen for beste hovedrolle.

– Det er en form for surrealisme for meg, for dette er jeg jo ikke vant til. Jeg bare nyter å være her i New York under slike omstendigheter, sa den erfarne teatermannen mandag.

– Først og fremst regissør

Hvis noen tilbyr deg en ny rolle, vil du takke ja?

– Jeg avviser det ikke, men er først og fremst instruktør og regissør. Jeg er ikke idiot heller, ler han, og føyer til at det naturligvis er smigrende med skuespillertilbud, men at instruktørrollen er levebrødet.

I februar neste år setter han opp en egen forestilling basert på Bibelens tekster i det gamle og nye testamentet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober