Hopp til innhold

E-boksalget mer enn firedoblet

Så langt i år er e-boksalget i Norge firedoblet sammenliknet med i fjor. Men fortsatt utgjør det bare en beskjeden andel av det totale salget.

Ebok på iPad

Norske forlag har fått fart på e-boksalget, og har solgt e-bøker for over 19 millioner kroner så langt i år.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Etter flere år med oppstartsproblemer, teknisk krøll og uenigheter om pris, ser norsk bokbransje endelig ut til å ha fått fart på e-boksalget.

Stadig flere nye titler kommer ut på e-bok, og salgsstatistikken så langt i år viser en kraftig økning i salget.

Til nå har norske forlag har solgt e-bøker for 19,4 millioner kroner i år, mot 4,6 millioner kroner i samme periode fjor – mer enn en firedobling.

Det viser tall NRK har hentet fra Forleggerforeningens månedsstatistikker i perioden januar til oktober. (Tallene for juni inneholdt feil, og er derfor ikke tatt med i beregningen).

– Vi ser en kraftig økning i salget. Og det er egentlig som forventet. Det er i år vi for alvor har satset på e-bøker, sier administrerende direktør i Den Norske Forleggerforeningen Kristenn Einarsson.

10-dobling av salget

De tre store forlagene melder stor økning i salget det siste året. Aller størst er framgangen hos Gyldendal.

– Vårt e-boksalg er faktisk tidoblet fra i fjor høst. Da ligger det selvsagt mye «Fifty shades» inne i det tallet. Men også om vi holder det utenfor, har vi en formidabel økning. Vi kan for første gang måle e-boksalget i prosenter av p-bok, og det er tydelig at dette er i ferd med å løsne for alvor, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal til NRK.no

Cappelen Damm melder om en dobling i salget av e-bøker. Den bokgruppen som omsetter mest er norsk skjønnlitteratur, deretter kommer oversatt skjønnlitteratur, sier de. Samtidig rapporterer Aschehoug at tallene er tredoblet hos dem.

Liten andel

I løpet av året har forlagene pøst ut stadig flere titler på e-bok, og bransjen forventer at 75 prosent av nye bøker vil komme samtidig på papirbok og e-bok dette året.

Einarsson i forleggerforeningen peker på flere årsaker til at salget endelig har begynt å skyte fart.

– Stadig flere titler kommer på e-bok, og flere av netthandlene har funnet gode løsninger for salg, sier han.

Men selv om salget av e-bøker er mer enn firedoblet, utgjør det fremdeles kun en liten dråpe i havet av forlagenes omsetning.

E-bøkene som selges i Norge er i all hovedsak skjønnlitteratur og sakprosa, og sammenlikner man med papirsalget i disse kategoriene utgjør e-boksalget kun 0,6 prosent.

I fjor var prosentandelen på 0,1 prosent, så økningen har tross alt vært stor.

Henger etter

Nordmenn er kjent for å være tidlig ute med å omfavne ny teknologi, men når det gjelder e-bøkene ligger vi på etterskudd i forhold til de engelskspråklige landene.

I Storbritannia nærmer andelen e-bøker seg 10 prosent, mens man i USA antar at andelen er enda høyere.

Mye av grunnen til at Norge henger etter er at de tekniske løsningene har vært dårlige, og at få titler har kommet på e-bok.

Nå mener forleggerforeningen at alt ligger til rette for at nordmenn for alvor kan ta i bruk den nye teknologien.

– Alt er på plass: et stort tittelutvalg, stadig lavere priser og bedre tekniske løsninger. Nå handler det bare om hvor ivrige norske lesere er til å gå over til e-bok, sier Kristenn Einarsson.

Han tror at den kraftige økningen vil fortsette i årene framover.

Statistikken fra forleggerforeningen innbefatter tall fra forlagenes felles distribusjonssentral for e-bøker, Bokskya, i tillegg til iTunes Nordic, og Digitalbok.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.