Hopp til innhold

Dansk forfatter mener Apple sensurerer kultur

Apples e-bokhandel ville ikke selge Peter Øvig Knudsens bøker «Hippie» 1 og 2 så lenge det fantes bilder av nakne mennesker i dem. Etter at han sensurerte pupper og kjønnsorganer med røde epler, er boken blitt tilgjengelig.

Apples e-bokhandel har et problem med Peter Øvig Knudsens bøker om «hippietiden som forandret Danmark». Det er for mye nakenhet i dem.

Bøkene, som ligger på bestselgerlistene i Danmark, vil derfor ikke bli solgt i Apples e-bokhandel i sin originalversjon.

Etter at forfatteren sendte avgårde en ny versjon av boken, der han selv har sensurert diverse kroppsdeler med røde epler, er boken blitt tilgjengelig.

– Vi har valgt en litt humoristisk tilnærming til dette alvorlige problemet, sier Øvig til DR Kultur.

Et spark mot Apple

Dette er selvsagt et spark mot Apple, som etter Øvigs mening ikke bør ha lov til å sensurere dansk kultur.

– Hvis Apple blir den ledende bokhandelen i Danmark, så har vi en situasjon der det sitter noen amerikanske sensorer på andre siden av Atlanterhavet som bestemmer hvilke bøker man kan kjøpe i landets største bokhandel, sier Øvig til Jyllans-posten.

Saken fortsetter under bildet.

Viser til Apples musikk-suksess

Sensurert hippiebok

Det måtte en sekk røde epler til, før Apple godtok boken «Hippie 2» i sin e-bokhandel.

Foto: Gregers Nielsen / Hippienu.dk

Den største delen av inntektene fra dansk boksalg stammer forsatt fra trykte bøker, men i fremtiden er det ventet at større deler skal hentes fra e-boksalg.

Øvig viser til Apples suksess med sin online-musikkhandel, Itunes.

– Det ser ut til at det vil gå på samme måte med Apples e-bokhandel. De nærmer seg halvparten av markedet, sier forfatteren.

Politisk oppmerksomhet

Øvig er redd for fremtiden til danske forfattere.

– Dette gir svært urovekkende utsikter for fremtiden. Vi har ingen innflytelse på Apple, og våre forsøk på dialog med dem viser at de ikke er interessert i å diskutere, sier han.

Saken har allerede fått politisk oppmerksomhet. Dansk Folkeparti har nemlig bedt Danmarks kulturminister Uffe Elbæk ta stilling til saken.

I dag uttalte også formann for dansk journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard, seg i saken.

– Helt overordnet er det et inngrep i den kunstneriske friheten, sier han til DR Kultur.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober