Hopp til innhold

Bli med inn i arkitektens hode

Kampen for et nytt eller utvidet nasjonalmuseum startet allerede før andre verdenskrig. 75 år etter kan publikum bli med på en virtuell reise i inn i det som kan bli et fremtidig museum på Vestbanen i Oslo.

Ny applikasjon for det nye nasjonalmuseet

En virtuell reise i nåtid og fremtid.

Statsbygg, Universitetet i Oslo og Nasjonalmuseet har sammen utviklet en applikasjon for å kunne vise publikum hvordan det nye Nasjonalmuseet kan bli seende ut på tomten på Vestbanen.

Applikasjonen kan bare brukes på området rundt Vestbanen i Oslo, men det står oppslag om hvordan den kan lastes ned i området ved Aker Brygge.

Det var tyske Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten som vant arkitektkonkurransen med «Forum Artis».

Forum Artis

«Forum Artis»

Foto: DiizGroup/Statsbygg

LES:

– For en arkitekt er dette en fantastisk opplevelse. Det er som en reise inn i arkitektens hode, sier arkitekt Klaus Schuwerk.

Han tror applikasjonen kan bidra til å skape begeistring og få nordmenn til å elske forslaget til nytt nasjonalmuseum.

Se video:

Arkitekt Klaus Schuwerk om applikasjonen

Arkitekt Klaus Schuwerk.

Ingen sjarmoffensiv

Det er Universitetet i Oslo som har utviklet den nye applikasjonen, i samarbeid med Nasjonalmuseet og Statsbygg. Administrerende direktør Øivind Christoffersen avviser at dette er et forsøk på å unngår nye lokaliseringsstrider i hovedstades museumsverden.

– Dette er bare egnet til å begeistre. Folk, både de som bor her, og de som er på besøk, kan laste ned applikasjonen, vandre rundt og glede seg over en virtuell reise inn i fremtiden, sier han. Avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet Jean-Yves Gallardo er enig:

Se video:

Øivind Christoffersen er
administrerende direktør i Statsbygg

Jean-Yves Gallardo, avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober