Hopp til innhold

– «Forbrytelsen» har fått hippe engelskmenn til å si «takk»

Politiinspektør Sarah Lund i «Forbrytelsen» har fans verden over. Nå har ungdom i England til og med begynt å snakke som henne.

Sofie Gråbøl som Sarah Lund i Forbrytelsen

Sofie Gråbøl spiller rollen som Sarah Lund i Forbrytelsen.

Foto: Tine Harden / DR

– Jeg visste at «Forbrytelsen» var populært, men jeg ante ikke hvor verdensomspennende serien var før jeg begynte å jobbe med den, sier Nikolaj Lie Kaas, som spiller PST-agent Mathias Borch i den danske krimserien, til NRK.no.

Tredje sesong av «Forbrytelsen» er godt i gang i Norge, og straks får også resten av verden vite hvordan det går videre med Sarah Lund og hennes siste mordsak.

– Man sier om dansk film at det går fantastisk i utlandet, men som regel må man ta det med en klype salt. Med «Forbrytelsen» stemmer det faktisk, forklarer Kaas.

Dansk er kult

Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas) i Forbrytelsen

Nikolaj Lie Kaas spiller etterforsker Mattias Borch i Forbrytelsen.

Foto: Trine Harden / DR

For at «Forbrytelsen» gjør det bra i utlandet er ingen overdrivelse. Serien vises i mer 120 land verden over. I Storbritannia hadde premieren flere seere enn første episode av gigasuksessen «Mad Men», og gjennom sesong to benket rundt én million briter seg foran tv’n hver lørdag.

BBC viser serien på dansk, men med engelsk teksting, noe som slett ikke er vanlig på De britiske øyer. Ikke bare har «Forbrytelsen» med dette åpnet for at flere danske serier har funnet veien over til Storbritannia, det har også gjort at folk har fått øynene opp for det danske språket.

– Like etter at vi begynte arbeidet med sesong tre, vant første sesong av «Forbrytelsen» en BAFTA i London. Så begynte suksessen virkelig å rulle. For hver dag ble det hengt opp nye avisutklipp på veggen i gangen på filmsettet. En dag kom de med et utklipp fra en avis som skrev om at de hippe engelskmennene hadde begynt å si «takk» til hverandre på gaten! Det ble nesten litt for mye å ta inn over seg, forteller Mikkel Sørup, som er instruktør i «Forbrytelsen».

En av de ti viktigste i 2011

Da den britiske avisen The Independent i fjor skulle kåre de ti menneskene som gjorde størst forskjell i verden i 2011, ble Sofie Gråbøl valgt ut som en av dem, på grunn av sin tolkning av rollefiguren Sarah Lund.

Gråbøl har fått mye skryt fordi hun portretterer Sarah Lund som en moderne kvinne, uten å fremstille den stereotype kvinnelige hovedrollen.

Slik «Forbrytelsen» har revolusjonert måten man kan lage den mest forslitte av alle sjangere på – detektivhistoriefortellingen, slik har Sarah Lund redefinert den kvinnelige politiagenten, og kvinnelige hovedroller generelt. «Skål», som de sier i Danmark.

The Independent

I vår trakk det britiske parlamentsmedlemmet Helen Goodman frem «Forbrytelsen» som noe britisk tv burde la seg inspirere av da hun møtte BBC-sjef Mark Thompson for å diskutere mangelen på kvinner i britisk fjernsyn.

Ifølge Goodman er danskenes kvinnebilde mer positivt og realistisk enn i Storbritannia.

Rojalt besøk

«Forbrytelsen» fikk kongelig besøk da Danmarks kronprinsesse og Camilla, hertuginnen av Cornwall, stakk innom filmsettet i vår. Den britiske prinsessegemalinnen fikk en av de svært så populære «Forbrytelsen»-genserne i gave, og dem er det kamp om. Den færøyske bedriften som strikker genseren ble tatt helt på sengen av suksessen etter at Sarah Lund ble kjent for tv-seerne, og har hatt lange ventelister for å møte pågangen.

Genserens betydning for serien og for rollefiguren Sarah Lund er mye diskutert, enkelte har gått så langt som å mene at den er sentral for seriens veldige suksess.

Se video av det kongelige besøket her:

Gjesterolle i «Ab Fab»

Suksessen har også ført til at skuespillerne har fått jobbtilbud fra utlandet. I en spesialutgave av den britiske komiserien «Absolutely Fabulous» dukket Sofie Gråbøl opp i rollen som Sarah Lund, og Gråbøl har også hatt en gjesterolle i den amerikanske versjonen av «Forbrytelsen»; «The Killing».

– «Forbrytelsen» treffer folk i Australia, Sør-Amerika, ja folk på alle mulige merkelige steder, og det syns jeg er helt fantastisk, sier Sofie Gråbøl til NRK.no.

– Særlig overveldende og uventet er det at serien har blitt så stor i England. Men suksessen har ikke endret mitt liv på noen måte, sier hun ettertenksomt.

Neste lørdag har «Forbrytelsen III» premiere på BBC. Aviser som The Guardian og The Independent har anmeldt den nye serien, og er minst like positive denne gang som de to forrige sesongene.

– Norge er det første landet utenfor Danmark som sendte sesong tre, derfor var vi ekstra spente på hva dere syntes. Det gikk heldigvis bra, og nå er forventningene i britisk presse store. Vi krysser fingrene, og er veldig spente på mottakelsen, sier Piv Bernth, produsent av «Forbrytelsen» til NRK.no.

«Forbrytelsen» ser du på NRK1 i kveld klokken 22.00.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.