Hopp til innhold

Dette er kunstverdenens mektigste

Kuratoren Carolyn Christov-Bakargiev er den første kvinnen til å toppe kåringen.

ARTS-GERMANY/ Christov-Bakargiev, "dOCUMENTA (13)" art exhibition director smiles during dOCUMENTA's official opening in Kassel

Carolyn Christov-Bakargiev er kunstverdenens mektigste person. Hun har jobbet som kurator ved Castello di Rivoli, MoMA og sist ved «verdens viktigste kunstutstilling»: DOCUMENTA 13.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Carolyn Christov-Bakargiev er blitt kåret til kunstverdenens mektigste i en årlig kåring gjort av kunstmagasinet ArtReview.

Tidligere har kjente kunstnernavn som Damien Hirst og Ai Weiwei toppet listen.

ArtReviews «Power 100»-liste publiseres i år for ellevte gang. Den rangerer verdens mektigste og mest innflytelsesrike kunstnere, gallerieiere og kunstsamlere.

Dette er første gang en kvinne blir kåret til kunstverdenens mektigste.

ARTS-GERMANY/ Christov-Bakargiev, "dOCUMENTA (13)" art exhibition director and Germany's President Gauck attend dOCUMENTA's official opening in Kassel

Carolyn Christov-Bakargiev viser Tysklands president Joachim Gauck rundt på årets DOCUMENTA offisielle åpning. Utstillingen ble først avholdt i 1955 og finner sted i Kassel hvert femte år. DOCUMENTA 13 varte fra 9. juni til 16. september 2012.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Verdens viktigste kunstutstilling

I fjor lå den regimekritiske, kinesiske kunstneren Ai Weiwei øverst på magasinets maktliste. I år er navnet for mange mer ukjent.

Men amerikansk-italienske Carolyn Christov-Bakargiev er godt kjent innen kunstverdenen, blant annet som sjefkurator for årets DOCUMENTA 13.

Den hundre dager lange utstillingen DOCUMENTA foregår i den lille, tyske byen Kassel hvert femte år, og blir kalt verdens viktigste kunstutstilling.

Christov-Bakargiev har fått mye ros for DOCUMENTA 13, som har vært både godt besøkt og godt likt av kunstkritikerne.

I år satte utstillingen besøksrekord med 860.000 betalende, det var 110.000 flere enn forrige gang utstillingen ble holdt i 2007.

Les også: Verdifull kunst stjålet i Rotterdam

Norske samarbeidspartnere

På årets arrangement deltok flere norske kunstnere enn noensinne: Matias Faldbakken (1973), Toril Johannessen (1978) og Aase Texmon-Rygh (1925) Hannah Ryggen (1894-1970) og Arne Nordheim (1931-2010).

Den mektige, amerikanskfødte kuratoren hadde i år knyttet til seg et eget team, som inkluderer Marta Kuzma, direktøren for norske Office for Contemporary Art Norway (OCA).

Hannah Ryggen

Hannah Ryggens billedteppe «Trojansk Hest» på veggen i Statsrådssalen. Her fra den første regjeringskonferanse i Statsrrådssalen i Regjeringskvartalet.

Foto: Knobelauch, Per-Arne / NTB scanpix

Ikke overraskende

Marta Kuzma, direktør ved OCA

Marta Kuzma, direktør ved OCA, har vært en av Christov-Bakargievs rådgivere under arbeidet med dOCUMENTA 13.

Foto: Jay York

– Det er ikke overraskende at det er Carolyn som er den første kvinnen til å trone på Art Reviews liste over de 100 mest mektige menneskene i kunstverdenen. Hun er profesjonell og har arbeidet innen feltet i over tjue år, fullt bestemt på å tilnærme seg prosjektene med integritet og mot. dOUCUMENTA 13 gjenspeiler denne motivasjonen, sier Marta Kuzma til NRK.no.

På annenplass finner vi Larry Gagosian, som ofte er kalt verdens mest innflytelsesrike gallerist. Kuzma er glad for at det er et mindre kommersielt navn som ligger øverst på lista.

– Det er fascinerende å se på de andre topp 10-navnene på lista. For eksempel, så ligger Larry Gagosian på andreplass etter Carolyn Christov-Bakargiev. Det viser at den kritiske tilnærmingen til kunst fremdeles rager over den kommersielle, enn så lenge.

– Det er også betryggende at det er tre andre kvinner blant ti de øverste på listen, blant annet Beatrix Ruf og Julia Peyton Jones.

Kuzma mener det ville vært interessant å sammenlignet lønnsinntektene til kunsttoppene med maktplasseringene.

– Lønnsnivået til Christov-Bakargiev er ikke på nært like høyt som utbetalingene til Larry Gagosian, sier OCA-direktøren.

Mindre kjent, mest makt

– Jeg tror ikke du får ekstrapoeng for å være berømt, sier Mark Rappolt, redaktør i ArtReview, når han ble bedt om å kommentere valget av den mindre kjente Christov-Bakargiev.

– Kunst handler om mennesker med innflytelse over hva kunstnere produserer, sier han til Reuters.

Rappolt roser Christov-Bakargiev for hennes store ambisjoner og globale tilnærming til DOCUMENTA-prosjektet.

Redaktøren forteller at det var flere som ønsket mer kommersielle navn på toppen av ArtReviews liste.

– Kapitalens makt presser alltid på, men Christov-Bakargiev har hele tiden vært en kandidat, sier han til nyhetsbyrået.

Christov-Bakargiev er utdannet innen litteratur- og kunsthistorie. Hun har tidligere vært sjefskurator ved Castello di Rivoli i Torino, leder for årets Sydneybiennalen, og var i perioden 1999–2001 seniorkurator ved P. S. 1 Contemporary Art Center – a MoMA Affiliate.

GERMANY-CHINA-ART-DOCUMENTA-AI WEIWEI

Publikummere fra dOUCUMENTA 13 poserer med Ai Weiwei-masker foran den thailandske kunstneren Apichatpong Weerasethakuls verk. Markeringen var en del av prosjektet 'All for Ai Weiwei', som skal rette fokus mot kunstnerens arbeid.

Foto: UWE ZUCCHI / Afp

Topp 10-lista over kunstverdenens mektigste personer i 2012:

1. Carolyn Christov-Bakargiev, USA (kurator for DOCUMENTA 13)
2. Larry Gagosian, USA (kunsthandler og eier av gallerikjeden Gagosian Gallery)
3. Ai Weiwei, Kina (kunstner)
4. Iwan Wirth, Sveits (gallerist)
5. David Zwirner, Tyskland (gallerist)
6. Gerhard Richter, Tyskland (kunstner)
7. Beatrix Ruf, Tyskland (curator)
8. Nicholas Serota, Storbritannia (direktør ved Tate)
9. Glenn D. Lowry, USA (museumsdirektør ved MoMA)
10. Hans Ulrich Obrist, Sveits, og Julia Peyton-Jones, Storbritannia (galleridirektører ved Serpentine Gallery i London)

Se hele listen her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober