Hopp til innhold

Kreativitet og psykisk sykdom henger sammen

Mennesker med kreative yrker har oftere fått behandling for psykisk sykdom enn folk fra andre yrkesgrupper.

Edvard Munchs "Skrik"

Den norske maleren Edvard Munch var ridd av angst. Kvinnen på bildet heter Madeline Wilson fra the National Gallery of Victoria.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Det viser en ny studie ved Karolinska institutet i Stockholm, den største i sitt slag. Den omfatter store deler av den svenske befolkningen. 1,2 millioner pasienter og deres slektninger er hentet fra et register som nå er åpent for forskning.

Simon Kyaga

Overlege i psykiatri, Simon Kyaga

Den gamle myten om det gale geniet har eksistert siden antikken. Denne studien viser at den stemmer. Det finnes en klar sammenheng mellom psykisk sykdom og det kreative, sier lederen av forskergruppen, Simon Kyaga. Han er overlege i psykiatri.

Forfattere og selvmord

– Spesielt tydelig er sammenhengen mellom forfattere og sykdommen schizofreni, sier Simon Kyaga. Bipolar sykdom er vanligere blant kunstnere og vitenskapsmenn og – kvinner, blant dansere, forskere, fotografer og forfattere.

Studien forteller også at forfattere har rundt 50 prosent høyere risiko for å ta sine egne liv enn resten av befolkningen.

– Vi kan bare spekulere på årsakene til at det er slik. Men noe av forklaringen ligger sikkert i at det er et presset liv å leve av sitt forfatterskap, tror Kyaga.

Kreative slekter

Studien tar også for seg pasientenes slektninger. Blant dem som lider av schizofreni, bipolar sykdom, spiseforstyrrelser og grader av autisme, finner forskerne at en stor del av pasientens slektninger også har kreative yrker.

Men hva kommer først, sykdommen eller kreativiteten?

– Det er et godt spørsmål som vi ikke har funnet svar på. Men det er nok en del som kan forklares via genetikk. Vi har også funnet ut at disse pasientene ofte er mer ambisiøse enn resten av befolkningen, sier Simon Kyaga.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Psychiatric Research.

Se en forelesning med Simon Kyaga på Karolinska institutet:

Kan hjelp mot sykdommen drepe kreativiteten?

– Det er en problemstilling jeg ofte må ta stilling til i behandlingen av pasienter. Vi må selvfølgelig gi dem hjelp mot sykdommen, forhåpentligvis uten å hemme kreativiteten. Men det er vanskelig, og peker mot en mer individuell behandling, sier Kyaga.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.