Hopp til innhold

Snøhetta bygger «kopi» av Oslo-operaen i Sør-Korea

Norske Snøhetta har vunnet arkitektkonkurransen om operahuset i Sør-Koreas nest største by, Busan, med et bygg som er svært likt operaen i Oslo. – Det blir dessverre enda finere enn i Oslo, advarer arkitektene bak.

Operahuset i Busan - oversiktsbilde

Operaen i Busan åpner seg opp mot havet på samme måte som operahuset i Oslo.

Foto: MIR/Snøhetta

Når innbyggerne i havnebyen Busan i Sør-Korea skal få nytt operahus, ønsker de seg mye av det samme som for operahuset i Oslo:

Et bygg som ligger ved havna, som er åpent for hele befolkningen, og som forbinder byen og havet.

Da er det kanskje ikke rart at det var norske Snøhetta, som står bak Operaen i Oslo, som stakk av med seieren i arkitektkonkurransen.

– Dette prosjektet er i det hele tatt veldig likt som operaen i Oslo, og det bygger på mange av de samme tankene. Vi håper dette bygget blir et symbol på Busan på samme måte som operaen i Oslo, sier arkitekt Robert Greenwood i Snøhetta, som har ledet arbeidet sammen med Thomas Fagernes.

Snøhettas team fikk beskjeden torsdag formiddag, og var allerede i gang med å feire sammen med sine koreanske partnere da NRK snakket med dem torsdag formiddag.

Se video av prosjektet til Snøhetta.

Se animasjon av operaen i Busan. Foto: MIR/Snøhetta.

Åpent tak

Likhetstrekkene mellom planene for operahuset i Busan og operahuset i Oslo er slående:

Bygningen skal ligge ytterst ved havnefronten, det blir mulig for publikum å gå opp på taket, lobbyen åpnes opp med store glassfasader og veggen på innsiden dekkes med bølgende treelementer.

– Det er et spesielt bygg i formen og måten det tar imot folket og byen på. Det er et bygg som er veldig åpent, sier Greenwood.

Operahuset i Busan - sollys

Sollyset treffer bygningen.

Foto: MIR/Snøhetta

Operahuset i Busan blir omtrent like stort som i Oslo, men med en litt større hovedsal. Salen skal kunne ta imot 1.800 publikummere, mens den i Oslo tar 1.358.

Men det er tydeligvis ikke bare der at operahuset i Busan overgår Oslo.

– Med operahuset i Busan har vi tatt ting enda et steg videre enn i Oslo, sier Greenwood.

– Blir det et finere operahus enn i Oslo?

– Ja, det blir dessverre litt finere, sier Greenwood og ler.

Byggestart neste år

Oslo kan imidlertid sole seg i glansen over sitt «nybygg» i noen år til.

Operahuset i Busan har først byggestart neste år, og er ventet å stå ferdig om tidligst tre år.

Prislappen for prosjektet er på 240 billioner koreanske WON, noe som tilsvarer 1,2 milliarder kroner.

Til sammenlikning kostet det norske operahuset 4,2 milliarder kroner, så på det området er i hvert fall Oslo den soleklare vinneren.

Men så er da byggekostnadene i Sør-Korea betydelig lavere.

Operahuset i Busan - lobby

Fra lobbyen.

Foto: MIR/Snøhetta
Busan operahus

Hovedsalen.

Foto: MIR/Snøhetta

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober