Hopp til innhold

Breiviks tale i retten blir teater

En tysk-sveitsisk teatergruppe vil gjengi Anders Behring Breiviks tale i retten, fra teaterscenen. Regissøren vil gi sitt publikum et sjokk.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik gjør sin høyreekstreme hilsen i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den 17 sider lange talen ble aldri publisert i sin helhet, fordi dommeren i 22. juli-rettssaken ikke ville gi den terrordømte en talerstol.

– Tanken er å gi publikum et stygt sjokk. Jeg føler også at talen inneholder argumenter som vil finne gjenklang i store deler av Europa, sier regissør Milo Rau til avisen Berliner Zeitung.

Talen blir kalt «Breivik's Erklärung» eller «Breiviks forklaring» på norsk. Den skal fremføres av tysk-tyrkiske Sascha Soydan. Regissøren begrunner det med et ønske om å skape distanse mellom «Breivik-karakteren» og hans argumenter.

– Jeg forsøker å gi publikum en intellektuell utfordring. Det blir ingen kulisser eller dramatisering av teksten, sier Rau til avisen i Berlin.

– Ikke skandaløs

Skuespilleren Sascha Soydan, som er medlem av den politiske tysk-sveitsiske teatergruppen, har lest gjennom den 17 sider lange talen.

– Jeg synes ikke den var direkte skandaløs, sier hun.

Regissøren Milo Rau er 35 år, fra Bern i Sveits. Han sier til Berliner Zeitung at han synes talen er relativt rasjonell og behersket.

– Rundt 80 prosent av den kunne vært presentert i den konservative sveitsiske avisen Die Weltwoche Swiss, sier han.

– Ideer vinner gjenklang

Rau påpeker at det er langt mellom tanke og handling.

– At du er høyreekstrem gjør deg ikke nødvendigvis til drapsmann. Breiviks tanker deles nok av mange europeere. Forskjellen ligger i at de fleste ikke går hen og dreper 77 mennesker, sier han.

Forestillingen er en del av Raus «Power and dissent»-prosjekt, eller «Makt og uenighet» på norsk. Den skal vises på Weimar National Theatre 19. oktober og på Berlin Theatre 27. oktober. Forestillingene blir etterfulgt av diskusjoner.

– Å tie i hjel

Dette er ikke det første forsøket på å lage teater av budskapet til Anders Behring Breivik.

 Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann

Foto: NRK

– Det er viktig at samfunnet debatterer ekstremisme, og flott at debatten føres fra teaterscener over hele verden. Men kan det ikke gjøres uten å ta utgangspunkt i denne massemorderen. Kan vi ikke bare tie ham i hjel?

Trond Henry Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli er litt oppgitt. Han er lei av at kunst- og kulturinstitusjoner, og medier for den del, stadig gir Anders Behring Breivik en talerstol.

– Det betyr ikke at debatten om ekstremisme og terror ikke må føres hele tiden. Men Breivik, ham synes jeg vi skal være ferdig med, sier Blattmann.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh