Hopp til innhold

Nå åpner det nye Astrup Fearnley Museet

Denne uka åpner det nye Astrup Fearnley Museet i Oslo. Museet har kostet 700 millioner kroner, og er Nordens største privatfinansierte museum.

Astrup Fearnley Museet på 7000 kvadratmeter er Nordens største privatfinansierte museum og ligger på en av Oslos mest attraktive tomter, Tjuvholmen.

I disse dager er det hektisk aktivitet på museet. Kunst skal henges opp, og utstillingslokalene skal klargjøres til den offisielle åpningen torsdag.

Det gamle museet, som nå flytter inn i nye lokaler, ble opprettet i 1989 av skipsreder og kunstsamler Hans Rasmus Astrup.

Med sin nese for samtidskunst har Astrup og kunstrådgivere bygget opp en av Nord-Europas viktigste kunstsamlinger.

Snappet viktig kunstverk

Mother and Child Divided, Damien Hirst

Mother and Child Divided er laget av Damien Hirst, og består av en ku og en kalv som er delt opp i flere biter.

Foto: Henrik Lied / NRK

Et eksempel er kjøpet av skulpturen «Mother And Child Divided» av Damien Hirst i 1995.

Den gang var Hirst relativt ukjent, og Hans Rasmus Astrup snappet verket foran nesen på verdens kunstelite. Prislappen var på én million kroner.

– Nå er kunsten blitt ganske kostbar. Men i begynnelsen, når museet og Hans Rasmus Astrup kjøpte inn verket, så var det ikke så dyrt, sier museumsdirektør Gunnar Kvaran til NRK.

Skulpturpark og badestrand

Det nye bygget er tegnet av arkitekten Renzo Piano, blant annet kjent for Pompidou-senteret i Paris.

Brødrene Selvaag

Brødrene Olav Selvaag (t.v.) og Frederik Selvaag.

Foto: Henrik Lied / NRK

Det er Selvaag-familien som i sin tid vant konkurransen for utviklingen av Tjuvholmen, gjennom firmaet Tjuvholmen AS.

De har spandert rundt 600 millioner kroner på området rundt museet, som blant annet huser en skulpturpark og en badestrand.

Nesten alle skulpturene i skulpturparken er utlånt fra Selvaagsamlingen.

– Vi synes det er meningsfylt å bidra til kunst og kultur. Og hvis vi kan gjøre det i det offentlige rom, så er det en tradisjon i familien, og noe vi synes er spesielt meningsfylt, sier Olav Hindahl Selvaag.

«Nasjonalgalleriet» på NRK 2 har viet hele sendingen i kveld til Astrup Fearnley Museet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober