Hopp til innhold

Vinni debuterte som universitetsforeleser

Da Universitetet i Oslo skulle gjøre rapperen Tupac til et eget universitetsfag, hentet de inn celeber eksperthjelp.

Vinni og Tupac

Vinni ble hentet inn som gjesteforeleser på Universitetet. Som takk fikk han medalje til å ha rundt halsen.

Foto: Cathrine Elnan/NTB Scanpix

– Jeg har holdt noen foredrag før, men dette er min første forelesning på et seriøst universitet. Det var gøy og interessant, sier Vinni.

”Tupac og Norge” var tema da artist Øyvind ”Vinni” Sauvik og Øyvind Holen, forfatter og journalist i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2, stilte som gjesteforelesere i faget Tupac, hiphop og kulturhistorie.

– Tupac var den første emorapperen. Stilen hans var enkel, men med mye følelser. Det er ingen andre rappere som har vært så lei seg som det Tupac var. Han var skuffa hele tida, sa Vinni Blindern-forelesningen, som ble streamet direkte på NRK.no.

Les også: Avkrefter Tupac-turné

hologran av tupac

Tupac Shakur ble skutt 7. september 1996 etter å ha sett Mike Tyson bokse i Las Vegas. Han døde av skadene på sykehuset den 13. september 1996. Tidligere i år gjenoppsto han som hologram under Coachella-festivalen.

Foto: NTB Scanpix/AP

Slengte mye dritt

Tupac Amaru Shakur er en av de bestselgende rap- og hip hop-artisten noensinne, med 75 millioner solgte album verden over.

Artisten ble skutt og drept i Las Vegas i 1996. Hvem som drepte Tupac, vet man fremdeles ikke.

Han ga ut fire album mens han var i live, og siden da har hiphop og rap tatt steget fra undergrunn til mainstream. Tupac er langt mer populær og anerkjent i dag enn han var mens han levde.

– Han blir hyllet som et ikon, og har en helt spesiell posisjon innen hiphopen. Tupac står mye sterkere i dag enn det han gjorde i sin levetid. Det kommer også av at han slengte mye dritt mens han var i live, forteller Vinni.

Les også: Snoop sang med Tupac


Som prinsesser

D2-reportasjen Gangster og Gentleman, ført i pennen av journalist Øyvind Holen, står på pensumlista i faget.

Holen har hatt inntrykk av at det er flaut for norske rappere å like Tupac.

– Jeg har en uhøytidelig teori om at Tupac er for norske rappere som prinsesser er for små jenter. I etterkant er det noe man er litt flau over å ha likt. Det er ikke noe man vil snakke om når man er blitt voksen.

Øyvind ”Vinni” Sauvik har ingen problemer med å innrømme at han er påvirket av Baltimore-rapperen.

– Jeg synes ikke det er flaut å si at jeg digger Tupac. Det var en sterk rivalisering mellom vest- og østkyst-rap på 90-tallet, jeg tror det er derfor mange ikke liker ham. De likte østkyst-rap bedre. For meg som er vokst opp i Tanzania var det mest nærliggende, både klimatisk og geografisk, å like vestkyst-rap, forteller Vinni.

Øyvind Holen og Øyvind "Vinni" Sauvik holder forelesning på Universitetet.

Det fantes ingen svarte forbilder i Norge på 90-tallet. I dag har man Tommy Sharif og Abid Raja. Tupac ble et viktig forbilde for minoritetsungdom i drabantbyene, sa journalist og forfatter Øyvind Holen på forelesningen 'Tupac og Norge' på UiO.

Foto: Cathrine Elnan

Tok tre år å få Tupac til UiO

Det er første gang Tupacs liv er blitt til et universitetsfag på Blinderen. Professor i kulturhistorie, Knut Aukrust, jobbet i tre år for å få Tupac opp på timeplanen.

Selv oppdaget han artisten gjennom barna.

– Jeg begynte å høre på musikken til ungene mine, de likte Tupac. Det var interessant å se musikken og tekstene hans fra et kulturhistorisk perspektiv, å se sammenhengen mellom et enkeltmenneske og populærkulturen.

Det var Tupacs referanser til den politiske tenkeren Niccolo Machiavelli og den peruanske frihetskjemperen Tupac Amaru som virkelig fanget Aukrusts interesse.

– Jeg skjønte fort at det handler om mer enn å dra seg i skrittet og si bøllete ord. Det handler om motstand og marginalisering. Rapperne blir stemplet som bøller og gangstere, men har egentlig et budskap om motstand og endring.


Kritisk analyse

Knut Aukrust

Professor i kulturhistorie, Knut Aukrust, er er stor fan av Tupac og mener gangster-rappen ofte blir misforstått. Derfor ville han ha artisten som eget emne på Universitetet.

Foto: Cathrine Elnan

Tupac var kontroversiell i sin levetid, og ble saksøkt en rekke ganger. På 90-tallet var han også en av mest profilerte personene i «krigen» mellom gjengene på østkysten i New York og vestkysten i Los Angeles.

Tupac ble også dømt for seksuelt overgrep.

Feminisme, kvinnesyn og religion er en del av pensumplanen til professor Aukrust.

– Det er viktig å analysere dette kritisk. Jeg er ingen nesegrus beundrer.

De ti siste årene har han alltid spilt en Tupac-låt under forelesningene sine, uansett om faget har vært den spanske gullalderen eller kulturhistoriens teori.

– Mange vil nok hevde at det er Tupacs sikre død å gjøre han om til et eget universitetsfag. Men det frykter jeg ikke. Den politiske siden ved ham er fremdeles viktig. Han traff noe som er viktig å holde i live.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.