Hopp til innhold

«Skrik»til MOMA

Edvard Munchs 1895-versjon av «Skrik» stilles ut på MOMA i New York.

– Strålende, dette går som planlagt, sier en opplagt Petter Olsen.

Skrik på auksjon ved Sotheby's i New York

«Skrik» stilles ut på MOMA i New York, et av verdens viktigste og mest kjente museer for moderne kunst.

Foto: CARL COURT / Afp

Petter Olsen

Petter Olsen

Foto: Linda Forsell / NTB scanpix

Fra 24. i oktober skal maleriet stilles ut på Museum of Modern Art (MOMA) i New York i seks måneder, akkurat som Petter Olsen ønsket seg da han solgte maleriet.

– Jeg reiser til USA på den tiden, det passer bra, sier en fornøyd Petter Olsen.

– Dette betyr at mange i den vestlige verden får se bildet. Det var det jeg uttalte at jeg ønsket da jeg solgte det, sier han til NRK.no.

I mai i år ble «Skrik» solgt for rekordhøye 120 millioner dollar på Sotheby's auksjon i New York. Petter Olsens arvegods gikk dermed inn i historiebøkene som det dyreste maleriet solgt på auksjon noensinne.

Mystisk kjøper

Spekulasjonene rundt den mystiske kjøperen av Munchs berømte pastell har vært mange, og i juli kom det frem at det trolig var den amerikanske forretningsmannen Leon Black som punget ut med det svimlende beløpet.

Black sitter i styret på MOMA, og er en av USAs fremste kunstsamlere.

– Dette er en utrolig mulighet for våre besøkende til å få sett noe som ellers er veldig vanskelig å se, sier museumsdirektør Glenn D. Lowry til NY Times.

Første gang i NY

«Skrik»-pastellen skal henge på MOMA ut april sammen med flere andre trykk Munch lagde på samme tid.

– Opp gjennom årene har vi bygget opp vår andel Munch. Men, hovedfokuset vil være på pastellmaleriet, sier Lowry.

Denne versjonen av «Skrik» er det eneste av fire som ennå er på private hender. New York Times skriver at det er første gangen «Skrik» stilles ut i New York, men på tur til USA har det vært tidlige.

– Det samme bildet har vært å se på Nasjonalgaleriet i Washington, kan Petter Olsen fortelle.

Munchs miljøbudskap

Petter Olsen er opptatt av miljøbudskapet han mener Munch hadde da han malte motivet.

– Det blir spennende å se om dette oppfattes av publikum, sier han.

Han forteller at pastellen han solgte er det eneste av «Skrik»-bildene som har Munchs håndmalte budskap: «Jeg ble tilbake skjelvende av angst, jeg følte det store skrik i naturen», står det.

– Munch grep stemningen den gang og ga oss et budskap som er skremmende aktuelt i dag. For meg er «Skrik» det fryktelige øyeblikket da mennesket forstår hva det har gjort med naturen, slik at jorden blir stadig mindre levelig for alt liv. Og at dette ikke lenger kan hindres, sier Petter Olsen.

Ekstremt god sikkerhet rundt utstilling

Da Sotheby's solgte pastellen ble det utstilt i London over noen dager. Mer enn 7500 interesserte scannet seg gjennom et flyplasslignende sikkerhetsopplegg for å få en titt. Da bildet kom til New York begrenset auksjonshuset tittingen til kun å gjelde sine klienter.

New York Times skriver at sikkerheten på museet vil være ekstremt god når maleriet skal stilles ut. For i tillegg til å være et av de mest kjente bildene noensinne, reprodusert på alt fra kopper og T-skjorter til kjeder og oppblåsbare dukker, er «Skrik» også det verket kunsttyver helst lar seg friste av.

Versjoner av «Skrik» er blitt stjålet to ganger. Første gang i 1994, da innbruddstyver tok seg inn i Nasjonalgalleriet i Oslo, rev ned bildet av veggen og forsvant. Andre gangen i 2004 da maskerte og bevæpna menn stjal både «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet i Oslo. Begge gangene kom maleriene til rette igjen.

– Tomt på veggen

Samtidig og på samme auksjon som Petter Olsen solgte «Skrik», kjøpte han «Såmannen» av Munch istedenfor arvegodset.

– Det skal utstilles i galleriet mitt på Hvitsten, sier han.

– Savner du Skrik?

– Ja, det er blitt tomt på veggen, sier Petter Olsen til NRK.no

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP