Hopp til innhold

Dro til Nord-Korea for å feire 17. mai

Morten Traavik dro til Nord-Korea for å vise fram norsk kultur. I kveldens Nasjonalgalleriet kan du se hvordan det gikk med ham og 15 andre kunstnere.

Morten Traavik i Nord-Korea

Et tyvetalls nordmenn dro til Nord-Korea på selveste 17. mai. Der skulle fikk se vise frem norsk nasjonalitet på sitt beste.

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

– Det jeg først og fremst ville finne ut var om det gikk an å ta med et nasjonalistisk fyrverkeri av norsk kultur inn i selveste ondskapens imperium, på selveste 17. mai, sier kunstner Morten Traavik.

Mens nordmenn flest strøk bunadsskjorter og pusset finsko før 17. mai, arrangerte kunstneren han en kulturopplevelse uten like. Han benyttet anledningen til å feire Norges nasjonaldag i Nord-Korea, og NRK fikk være med på turen.

Leker med forestillinger

13. mai dro Traavik, 15 norske musikere, kunstnere og skuespillere og et TV-team fra NRK til det totalitære og lukkede landet. Der skulle de avholde 17. mai-konsert og arrangere en fotoforestilling med norske bilder.

– Jeg ville leke med våre forestillinger om Nord-Korea og Nord-Koreas forestillinger om oss, sier Traavik om det unike prosjektet.

I kveldens Nasjonalgalleriet på NRK kan du følge Traavik og de andre på den fem dager lange reisen.

– Vi dro til verdens største og lengst pågående teaterforestilling, og spilte våre roller i den.

Få en smakebit av kveldens sending her:

Promo for Nasjonalgalleriet, med Morten Traavik i Nord-Korea

Ble sensurert av forsvaret

Turen til Nord-Korea er ikke første gang Traavik gjør noe kontroversielt. I 2009 arrangerte han skjønnhetskonkurransen Miss Landmine, hvor kambodsjanske landmineoffer konkurrerte om ære og berømmelse.

Han fungerte også som landets første forsvarskunstner i 2010, men tre av fem verk ble sensurert av forsvarsledelsen, og han takket for seg samme høst.

Gode kontakter i forsvaret gjorde allikevel at han i februar fikk 250 norske grensesoldater til å delta i en stor mosaikk inspirert av nordkoreansk massegymnastikk.

Se de norske soldatene bli dirigert her:

Smiler i motgang

Dette samarbeidet førte til at den koreanske Komiteen for kulturelle forbindelser med fremmede land nok en gang inviterte Traavik til Pyongyang i mai.

De siste fire årene har Traavik vært i landet fem ganger, og prosjektene hans har fått stor oppmerksomhet. Videoen hvor fem koreanske musikere spilte A-has «Take on Me» på trekkspill gikk som en farsott over internett tidligere i år.

– Har du noen gang gått på akkord med deg selv mens du har vært i Korea?

– Ja!

– Hva gjør du da?

– Jeg smiler, og så sier jeg «OK, no problem».

Og problemer har Traavik og resten av gruppen hatt nok av. Da de landet i den koreanske hovedstaden i mai fikk de beskjed om at en kontrabass og alle bildene til en fotoutstilling var forsvunnet.

Tatt opp i spørretimen

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter fra Frp ble så indignert over samarbeidet med Nord-Korea at han tok det opp i Stortinget.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Også her til lands har Traaviks arbeid støtt på enkelte utfordringer.

Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter valgte å ta kritikken av Traavik til Stortinget, etter framføringen med de norske soldatene.

– Jeg blir egentlig mest trist og lei når noen lar seg utnytte av det nordkoreanske regimet på denne måten, sa Hagesæter da han besøkte Dagsnytt Atten tidligere i år.

Han argumenterte med at Nord-Korea var Traavik lar seg utnytte av det koreanske regimet, et regime Hagesæter beskriver som verdens verst og mest brutale.

– Jeg kunne valgt ikke å forholde meg til Nord-Korea i det hele tatt, men det er ikke min oppgave eller min taktikk å dra på et korstog for menneskerettigheter. Det finnes jo mer enn nok bekymrede forståsegpåere som gjør det ellers, sier Traavik om hans forhold til det totalitære regimet.

Møtt med dans

Juchetårnet

Juchetårnet står sentralt i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

Under 17. mai-frokosten ble hele den norske gruppen møtt med ringdans på plassen foran hotellet de bodde på, hvor et hundretalls dresskledde koreanere hadde møtt fram.

Han mener at noe av spenningen med å arbeide i landet er knyttet til hvilke forventninger de forskjellige landene har til hverandre.

– Det som gjør det så utrolig spennende å jobbe med Nord-Korea er at man befinner seg i et svært, åpent landskap mellom to ytterpunkter av propaganda. På den ene siden har du statspropagandaen i Nord-Korea, som hele tiden fremholder Nord-Korea som verdens beste land.

– På den andre siden har du den motsatte propagandaen som vi utsettes for, som fremstiller Nord-Korea som verdens verste land. Og mellom disse ytterpunktene skal man prøve å forholde seg til hverandre som folk.

Grieg, A-ha og arbeidersanger

Trommespillere

Kunst og musikk i Nord-Korea er strengt regissert.

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

Under forestillingen på kvelden 17. mai fikk det koreanske publikummet se et sammensurium av norsk kultur, hvor Grieg og A-ha ble blandet med sanger fra den norske venstresida, deriblant «Itjnå som kjem tå sæ sjøl» og «Ola Tveiten».

Over store lerreter på begge sider av scenen flommet lysbilder av kong Harald norsk natur og melkesjokolade, og tilhørende tekst på koreansk beskrev det som ble sunget.

Låtene som ble fremført var lett jazzede versjoner av norske og nordkoreanske låter, en skarp kontrast til den koreanske tradisjonen med nøyaktig presisjon, tekniske ferdighetter og streng koreografi.

– Nord-Korea er et samfunn som med rette eller urette har et image som verdens mest isolerte og kontrollerte. Og vi kom med holdning til vår egen kultur som kanskje er mer uhøytidlig enn det de er vant til, sier Traavik om konserten, som ble møtt med entusiastisk klapping og spredt latter fra det lokale publikumet.

  • Se hele programmet om Traavik og de norske kunstnerne på NRK 2 i kveld klokken 21:20!
Frode Haltli

Syvdobbelt norgesmester i trekkspill Frode Haltli, spilte A-has «Hunting High and Low» med koreanske trekkspillartister.

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)