Hopp til innhold

Karius og Baktus på urdu og somali

– Ikke gjør som mora di sier, Jens! roper Karius og Baktus både på urdu og somali. Thorbjørn Egner-klassikeren når nye lesere i Norge.

Montasje

I forbindelse med Thorbjørn Egners hundreårsjubileum blir boka om Karius og Baktus gitt ut i tospråklige utgaver.

Foto: Montasje

I over 60 år har barn i Norge vokst opp med disse to karakterene, og gjennom dem har de også lært om tannhelse. I anledning Thorbjørn Egners hundreårsjubileum blir bøkene gitt ut på to nye språk, og dermed vil de også nå nye lesere.

– I forbindelse med mangfoldsåret fikk vi ideen om tospråklige utgaver av Karius og Baktus, for at enda flere skulle få glede av historien om de to tanntrollene. Vi tenkte det var fint for språkforståelse, for tannhelse og for en felles referanse med andre barn som kjenner historien, sier Marit Egner Engh, datter av den kjente forfatteren i en pressemelding.

Når minoritetsbarn blir kjent med historien om Karius og Baktus, vil de trolig også lære mer om tannhygiene og tannhelse. Og det er nødvendig, skal vi tro tannundersøkelser.

Dårlig tannhygiene

Studier viser nemlig at barn med etnisk minoritetsbakgrunn har flere hull og dårligere tannhelse enn barn med norsk bakgrunn. Tannlege Sadaf Haque Afzal har gjort undersøkelser på minoritetsbarns tannhelse. Hun bekrefter at det står dårlig til, og peker på to hovedårsaker.

– Det ene er dårlige tannpussevaner, for eksempel at de ikke pusser to ganger om dagen eller at barna pusser selv fra de er ganske små. Det andre er et veldig ugunstig kosthold med økt inntak av sukkerholdig mat og drikke og hyppigere måltider, forklarer hun.

For å bedre tannhelsen i denne gruppa må man gå bredt ut, mener Afsal. Man må både endre holdningene og spre kunnskap om tannhelse og tannhygiene.

– Det er holdninger som må endres, i tillegg må kunnskapen komme ut, slik at alle får informasjon om hvordan man kan få bedre tannhelse.

– Må bli tilgjengelige på helsestasjoner

Afzal forteller at tannhelsetjenestene har samarbeidet tett med offentlige instanser for å få bukt med problemet. De har blant annet oversatt brosjyrer til ulike språk. Nå håper hun boka om Karius og Baktus kan skape oppmerksomhet om temaet.

– Jeg synes det er kjempefint at bøkene har kommet ut på urdu og somali. Jeg har selv vokst med boka og filmen. Dette er en fin mulighet for de som ikke har vokst opp med Karius og Baktus selv.

Egners datter håper bøkene blir tilgjengelig på helsestasjoner rundt om i landet, slik at de kan bidra til bedre tannhelse for små barn.

– Jeg er veldig glad for at bøkene nå kommer ut og har blitt så fine. Jeg håper at de, gjennom offentlig innsats, kan gjøres tilgjengelig på helsestasjoner i forbindelse med 2- og 4 års kontrollene, og at de i tillegg vil finnes på bibliotek, skoler og barnehager omkring i landet, sier hun.

– Tenk kreativt rundt tannpussen

Tannlege Afzal råder foreldre til å tenke kreativt rundt tannpussen, for eksempel ved å innføre en fast pussesang, eller ved å la barna velge seg spennende tannpusseutstyr.

– Det er viktig å starte med tannpuss så tidlig som mulig. Man kan la det være en lek ved at de får pusse litt selv, synge en pussesang eller fortelle en historie. Nå finnes det jo også mange tannbørster og tannkremer med forskjellig smaker, så da kan jo barna få velge selv.

– Og vil de ikke pusse, så må man gjøre det likevel, legger hun til.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.