Hopp til innhold

Dansk/norsk kamp om Tordenskjold

Det store filmslaget om den norsk/danske sjøkrigshelten Petter Wessel Tordenskjold er i gang. Det planlegges storfilm på begge sider av kjølen.

Montasje

Kristoffer Hivju, Anders Danielsen Lie, Mads Mikkelsen og Vegar Hoel kan alle bli en god Tordenskjold, tror NRKs Birger Vestmo.

I lokalene til filmselskapet Motlys er Erlend Loe i gang med manuset til en dansk/norsk film om krigshelten Petter Wessel Tordenskjold. Filmen har et budsjett på 45 millioner kroner og lages i samarbeid med danskene bak TV-serien «Broen».

Den skal være premiereklar om to år.

Erlend Loe

Erlend Loe

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Tordenskjold var nyskapende, en raring, drukkenbolt og jentefut, sier manusforfatter Erlend Loe.

Han mener at rommet han kan dikte Tordenskjold inn i er stort.

– Han levde på 1700-tallet, noe som gir større frihet enn å dikte i en film om for eksempel Thor Heyerdahl. Da vil alltid noen ta en telefon og korrigere deg, sier Loe. Verken han eller produsent Yngve Sæther vil røpe noe om rollebesetningen.

Tordenskjold døde ung

En av NRKs filmeksperter, Birger Vestmo, kan se for seg verdige kandidater til

Video Birger Vestmo om TV-sendinga

NRKs Birger Vestmo

Foto: Nyhetsspiller

hovedrollen både på dansk og norsk side.

– Blant danskene kan jeg godt se for meg Mads Mikkelsen eller Anders W. Berthelsen som Tordenskjold. Begge har utseendet og de rette kvalitetene. Mikkelsen vil dessuten kunne øke filmens sjanser ute i verden. Problemet er at de er litt i overkant gamle. Tordenskjold døde 30 år gammel, sier Vestmo.

Anders W. Berthelsen

Anders W. Bertelsen

Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ / AP

Mange norske skuespillere kunne nok tenke seg hovedrollen i denne filmen, tror Vestmo.

– Kanskje kunne Anders Danielsen Lie la seg lokke tilbake til filmbransjen igjen? Eller Kristoffer Hivju? Han måtte nok i såfall fjerne det røde skjegget, men han har en imponerende tilstedeværelse foran ethvert kamera, sier han.

Han nevner også Vegar Hoel fra «Monstertorsdag» og «Død snø» som et spennende valg.

To filmer

Hvis alt går etter planen skal en norsk film om Petter Wessel Tordenskjold være premiereklar noen måneder før den dansk/norske filmen. Yngve Sæther, som produserer etter Erlend Loes filmmanus, tror likevel ikke det blåser opp til kamp mellom de to filmene.

Hør saken i Kulturnytt:

– Jeg tenker at filmene kommer til å bli såpass forskjellige at det ikke gjør noe. Tordenskjold er stor nok til å bære dem alle, og kanskje kan filmene befrukte hverandre, sier Sæther.

Det tror imidlertid ikke produsent John M. Jacobsen, mannen bak suksesser som «Max Manus» og «Trolljegeren».

– Ikke plass til begge

– Jeg tror ikke at markedet er stort nok for to filmer med samme tema, sier han. Jacobsen fikk i mai 16 millioner kroner i filmstøtte fra Norsk Filminstitutt til sin film.

Budsjettet hans er nesten dobbelt så stort som Loes og Sæthers, og ifølge Jacobsen er prosjektet i rute. Den får premiere bare noen måneder før det dansk/norske prosjektet.

– Det er jo de som finansierer filmene i begge land som må avgjøre om det er plass til begge. Det er en brutal konkurranse som vi ikke vet om vi vinner eller taper. Men vi har jo fortsatt så dårlig selvtillit som nasjon at vi må tvilholde på det vi har av helter, sier Erlend Loe.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober