Hopp til innhold

USA får egen versjon av Broen

I den amerikanske utgaven av «Broen» skal handlingen foregå på grensa mellom USA og Mexico.

Broen

Danske Kim Bodnia og svenske Sofia Helin hadde hovedrollene som Martin Rohde og Saga Norén i den svensk-danske krimserien Broen. Nå kommer den på amerikansk.

Foto: Nimbus Film

Sofia Helin i rollen som politietterforsker Saga Noren

Sofia Helin i rollen som politietterforsker Saga Noren.

Foto: Ola Kjelbye

Kort tid etter at tv-kanalen AMC annonserte at den ikke ville gi amerikanerne en tredje sesong av serien «Forbrytelsen», meddeler kanalen FX at den har bestilt pilot av den dansk-svenske tv-serien «Broen», skriver Jyllansposten.dk.

– Vi elsker dette skandinaviske dramaet. Serien vil introdusere to utpreget flotte karakterer til det amerikanske publikum med en amerikansk og en meksikansk etterforsker hvis samarbeid fører til en lang og komplisert personlig og profesjonell reise, sier administrerende direktør i FX Networks, John Landgraf i en pressemelding.

Dukker opp lik mellom USA og Mexico

I den skandinaviske versjonen av tv-serien, som var svært populær i Norge, hadde danske Kim Bodnia og svenske Sofia Helin hovedrollene som Martin Rohde og Saga Norén. Sammen ruller de opp mysteriet bak to kroppsdeler som på grotesk vis blir plassert midt på Øresund-broen mellom København og Malmø.

I den amerikanske versjonen legges handlingen til grenselandet mellom USA og Mexico. I første avsnitt dukker det opp et lik på grensen mellom de to landene.

«The Bridge»

«The Bridge», som serien vil hete i USA skal produseres av blant andre Meredith Stiehm, som tidligere har jobbet med serien «Cold Case». Også Elwood Reid, som har jobbet med «Hawaii Five-O» er med, skriver Indiewire.com.

– Meredith og Elwoods bearbeidelse ligger veldig nært opp til den skandinaviske versjonen, sier Landgraf til

Hovedpersonen i «The Bridge» heter Sonya North og er en amerikansk betjent. Marco Ruiz er navnet på den meksikanske etterforskeren. Sammen skal de oppklare mordet på grensen mellom USA og Mexico.

Amerikansk tradisjon

Lillyhammer

Steven Van Zandt er hovedkarakteren i den norske serien Lillyhammer, som ble solgt i originalversjon til USA.

Foto: Rubicon

Amerikanerne har som tradisjon å lage egne versjoner av andre lands publikumssuksesser. I fjor ble den svenske filmen« Menn som hater kvinner» til «The girl with the Dragon tatoo». Også den amerikanske dramaserien «The Killing» er basert på den danske dramaserien «Forbrydelsen».

Det er veldig uvanlig at skandinaviske filmer og tv-serier selges i originalversjon til USA, slik man klarte med den norske suksess-serien Lillyhammer.

Også engelsk-fransk versjon

Det er ikke første gang «Broen» blir tilrettelagt for andre land. Den franske kringkaster Canal+ har gått sammen med Sky og Kudos Film og TV for å lage en versjon for et fransk-engelsk publikum skriver digitalspy.com.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.