Hopp til innhold

Kråkesølv vil lage hits på babymøter

Kristoffer i Kråkesølv har akkurat blitt tobarnsfar, og føler seg inspirert. Nå kan du inspirere bandet med dine bilder og historier!

Kråkesølv hjemme

Kråkesølv: Kristoffer, Petter, Thomas og Fredrik. Og selvfølgelig Albert (2).

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Jeg gleder meg til han blir sånn 13-14 år, da kan han bli med pappa å spille, ler Kristoffer.

Akkurat nå er Kråkesølv like opptatt av babybesøk som av musikken, siden gitarist og vokalist Kristoffer Magnus Nohr Unstad har blitt tobarnsfar for et par dager siden.

Sønnene Edvard (5 dager) og Albert (2 år) er de nyeste tilskuddene i Kråkesølv-familien.

Hør babymøte hjemme hos Kristoffer fra Kråkesølv i Norgesglasset på P1:

– Det ble et nydelig, velskapt guttebarn, sier trommis Thomas, og ser ned på yngste sønnen til Kristoffer.

– Først og fremst er det veldig inspirerende. Jeg trives veldig godt som far, sier Kristoffer.

Nå skal Bodø-bandet være med på Postkort 2012 – sangen om Norge, hvor de skal velge et bilde fra Postkort 2012 bloggen, og lage en ny sang basert på et bilde og en historie.

Send inn ditt bilde på bloggen vår.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kråkesølv spiller hjemme

Barna er med, selv når det skal lages musikk.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Vil ikke ha et standard sommerbilde


Men hva er det som skal til for at Kråkesølv lager din historie?

– Jeg tror ikke det kommer til å være et sommerbilde av for eksempel en gjeng som sitter rundt et bål som kommer til å inspirere oss. Vi er nok på utkikk etter noe som har en mørkere stemning, sier Fredrik

– Vi vil heller ikke si at vi ønsker oss et bilde av for eksempel et tjern. Da kommer vi bare til å sitte og vente på dette tjern-bildet, skyter inn, sier Thomas.

– Det kan egentlig være et bilde av hva som helst, det må bare få tankene i gang.

Kråkesølv har holdt på dialekten og særpreget ved musikken deres helt siden de startet i 2007, og har gitt ut to plater siden den gang.

– Vi blir ikke inspirert av de samme tingene, så det blir en mølje av mange rare inspirasjoner som kommer ut, ler Thomas.

De har vunnet spellemannprisen for beste nykommer i 2009, og for beste popalbum i 2010. Kråkesølv skal gi ut sin tredje plate til høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kråkesølv på Bylarm 2009

Kråkesølv på Bylarm i 2009

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Ikke skrevet sang sammen før

Brødreparet Petter og Kristoffer utgjør bandet Kråkesølv sammen med bassist Fredrik William Olsen og Thomas Litangen på trommer.

Bandet skal jobbe sammen for å lage sangen for Postkort 2012. Gutta i bandet er veldig spente på hvordan det blir å skrive sangen sammen.

– Det er noe vi aldri har gjort før. Vi kommer sikkert til å synes det er ganske vanskelig.

– Det er litt skummelt. Som regel så jobber vi med ting hver for oss og presenterer det til hverandre når vi møtes på øving. Vi må også bli enige om tematikken, sier Kristoffer.

– Er babybesøk nøkkelen til å lage en hit?

– Jeg tror dette blir den nye fremgangsmåten hvis vi skal fortsette å produsere nye mennesker.

– Det inspirerer kanksje mer til å lage babyer enn å lage låter, avslutter Thomas.

Send inn dine egne postkort på vår blogg.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober