Hopp til innhold

– Å dø er en sterk og selsom opplevelse

– Min familie fikk beskjed om å ta farvel den natten, sier tidligere nestleder i Venstre Olaf Thommessen. Han forteller om hvordan en løpetur i marka ble et nært møte med døden.

Olaf Thommessen

Olaf Thommessen forteller om en nær-døden-opplevelse i Sommer i P2 denne uken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Da døden banket på døren var jeg en aktiv far, ektemann, bedriftsleder og samfunnsengasjert politiker. Fremtiden lå foran meg med store oppgaver og drømmer, sier Olaf Thommessen.

Onsdag forteller han om sitt møte med døden i serien Sommer i P2.

– Uvirkelig smerte

En mandagsmorgen i september 2005 skulle Thommessen ta seg en løpetur i Nordmarka sammen med hunden Stella.

– Jeg var ikke kommet veldig langt da jeg fikk en isende følelse opp langs ryggraden og hodet eksploderte i et kongerike av smerte. Jeg kan ikke beskrive smerten. Den var uvirkelig og allestedsnærværende, forteller Thommessen.

– Jeg skjønte at det ikke var noen vanlig migrene og at jeg måtte komme meg til folk, og for all del ikke miste bevisstheten.

Den tidligere Venstre-politikeren forteller at han kjempet hardt for ikke å legge seg ned.

Han klarte til slutt å komme seg tilbake til parkeringsplassen og fikk hjelp av en mann som kjørte ham til en bensinstasjon. Der ble de to møtt av en ambulanse.

– Jeg skylder denne mannen mitt liv og er dypt takknemlig, sier Thommessen i radioprogrammet.

Så sin avdøde mor

Dramaet var imidlertid ikke over.

– Jeg slappet av etter å ha mobilisert alt jeg hadde frem til da. Og så døde jeg, minnes Thommessen.

– Det siste jeg husker var at jeg ble livredd da jeg ble lagt inn i ambulansen. Mine barn var alene hjemme og jeg tenkte at jeg sikkert ble på sykehuset over natten. Så kom min mor.

Thommessen er sønn av tidligere leder av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) Annette Thommessen, som døde i 1994.

Olaf Thommesen

Olaf Thommessen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Jeg syntes det var hyggelig, men litt pussig at hun kom. Det var noe trygt over det, og vi fløy sammen over mine faste yndlingssteder i marka, forteller han.

– Det var da jeg skjønte at hun var kommet for å hente meg, og da ble jeg trist og vemodig, forteller Thommessen, som selv har to jenter, 14 år gamle Julia og 12 år gamle Hannah, sammen med modell Vendela Kirsebom.

Han beskriver sin nær-døden-opplevelse som «pussig».

– Min familie fikk beskjed om å ta farvel den natten. Deretter var det ustabilt den neste uken. I den perioden husker jeg at jeg flørtet med døden. Jeg fløy over horisonten, helt til enden, og snudde og vendte tilbake, forteller han.

– Kjente på hvor verdifulle de nære ting er

Det viste seg at Thommessen hadde blitt rammet av hjernehinneblødning.

– Etter åtte, ti uker i koma og i bevisstløs tilstand, kom jeg gradvis til meg selv igjen, sier han.

Til NRK.no sier Thommessen at han aldri tenker på at det kunne ha gått skikkelig galt.

– Men jeg tenker ofte på hvor heldig jeg var som både overlevde og på hvor privilegert jeg er som får oppleve livet på nytt med nye friske øyne, sier han.

Opplevelsen gjorde at den da 39 år gamle Thommessen begynte å tenke på hvordan han ønsket å leve resten av livet sitt.

– Jeg var gift, hadde en famlilie, drev mitt eget firma og var en profilert politiker. Jeg løp maraton, gikk Birkebeineren og hadde hytte på Sørlandet. Alt var på stell, men det var likevel noe som gnaget, forteller han åpent.

– Kanskje er meningen med livet å finne lykken rett foran seg, fremfor å jage etter en fin CV, som jeg hadde gjort i hele mitt voksne liv, fortsetter han.

– Legene sa jeg ville bli ufør og aldri ville kunne ivareta meg selv og mine nærmeste. Jeg lå i fosterstilling på rommet mitt og hulket av skrekk. Da kjente jeg på hvor skjøre også de nære ting er og hvor verdifulle de er.

– Livet går opp og ned for oss alle

Olaf Thommessen deltar på halvmaraton

I 2006, ett år etter at han ble rammet av hjernehinneblødning, deltok Thommessen i Oslo Maraton.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv om familien fikk beskjed om at Thommessen ikke ville bli seg selv igjen, ble han mot alle odds frisk.

– Etter å ha gjennomført de nødvendige testene, kom man til at jeg ikke hadde noen utfall, ikke kognitivt og ikke fysisk. Jeg kunne ikke gå, men det var fordi jeg hadde ligget uvirksom så lenge. Et år etter blødningen løp jeg halvmaraton, sier han.

Da Thommessen ble spurt om han ville være med i P2-programmet, var han ikke sikker på at det var denne historien han ville dele med lytterne.

– Etter en del prøving og feiling der jeg både hadde lyst til å snakke om bærekraftig utvikling og «de nære ting», ble det til slutt dette.

– En slik opplevelse var, og fortsatt er så lenge etterpå, banebrytende. Jeg er såpass priveligiert at jeg har en mikrofon som gjør at jeg kan alminneliggjøre at livet går opp og ned for oss alle. Jeg har truffet sikkert tusen mennesker som har langt mer dramatiske og heftige historier enn min egen. Noe jeg også forteller om i programmet, sier han til NRK.no.

Du kan høre Olaf Thommessen i Sommer i P2 onsdag 13. juni kl. 15.03, reprise torsdag kl. 10.03.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)