Hopp til innhold

Hvit tiger i tårnet

Aravind Adigas første roman «Hvit tiger» skaffet ham mye kjeft fra høyere hold i hjemladet India. Mens framstillingen av kastesamfunn, korrupsjon og kriminalitet ble belønnet med Man Booker-pris, mye ros og stort salg i vest. Nå foreligger Adigas bok nummer to; Siste mann i tårnet. Også den er sterk lesning.

adiga portrett
Foto: forlaget

Mumbai er en stor by med ufattelig mange mennesker. Med Indias økonomiske oppblomstring vokser byen enda fortere. Alle de nye bankbyggene, diverse hovedkontor for IT-bransjen og tallrike høyhus med luksusboliger har sprengt eiendomsmarkedet. Arealbehovet er enormt i byens sentrum.

Sanering

På den andre siden, ved den nasjonale flyplassen, kan det være plass. Det vil si; hvis man får sanert den omfattende slummen som ligger her. Men også de middelklasseboligene som har klemt seg – som en smal kile – inn i slummen på begge sider.

Middelklasse

Adiga
Foto: forlaget

Det er der vårt tårn ligger, en liten og sliten boligblokk på seks etasjer, omkranset av en betryggende mur, bygd i 1959 – den gangen kun for katolske, kristne beboere. Senere er det åpnet for så vel hinduer som muslimer og andre. Men middelklasse er de alle sammen; en eiendomsmegler, en intenettkafé-eier, regnskapsførere og én pensjonert lærer. Det er læreren, han de kaller Masterji, som skal bli vår siste mann i tårnet.

Sint forfatter

Aravind Adiga er ingen subtil forfatter. Antydningens kunst er ikke hans stil, verken rent språklig eller litterært. Han er heller ingen dyrker av det sorgmuntre vi kjenner fra mange andre indiske forfattere med godt ry. Nei, Adigas tilnærming er sint, rett på sak, brutal. Der hovedpersonen i «Hvit tiger» var en lavkastemann med uimotståelig oppdrift, er persongalleriet denne gangen først og fremst satt sammen av de trygghetssøkende middelklassemenneskene i boligblokken – i tillegg til en svært pågånde, svært rik oppkomling av en eiendomshai og -utbygger samt noen tjenestefolk fra slummen omkring.

Filleristing

Middelklassemenneskene i bokas sentrum burde kanskje gjøre «Siste mann i tårnet» til ei bok svært forskjellig fra «Hvit tiger». Slik er det ikke. Visst er historien annerledes, forutsetningene ulike. Der Balram Halwai er en helt, om enn fattig på skrupler, er Adiga like nådeløs i sin filleristing av småborgerne i blokka som han var mot de rike undertrykkerne i «Hvit tiger». Gamle Masterji er imidlertid like mye av en indisk helt som Balram var det - han har til og med moralen i behold.

Rikdommens farer

For; den dagen eiendomsutbyggeren kommer med tilbud om å kjøpe beboerne ut for herostratiske summer, mister de kontakten med så vel trygghetstrangen som anstendigheten. De vil bli rike. Alle unntatt den pensjonerte læreren. Han tviholder på retten til å bli boende i sitt eget hjem. Press- og bakvaskingskampanjen kan begynne. Det blir riktig stygt.

Krass lesning

Siste mann i tårnet er på mange måter like krass og medrivende lesning som «Hvit tiger» i sin framstilling av de mørkeste sidene av dagens oppadstrebende India. Jeg tviler imidlertid på at reaksjonene i India blir like sterke denne gangen. Det er vel mindre ufarlig for landets image at middelklassemenneskene får gjennomgå enn eliten og systemets brutalitet.

«Siste mann i tårnet» er oversatt av hege Mehren. Denne anmeldelsen er basert på den engelskspråklige utgaven.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh