Hopp til innhold

Vatikanet raser mot denne boka

Journalist trykket sensitive beskjeder fra paven til hans nærmeste medarbeidere. Nå stempler Vatikanet boka som en kriminell handling, og varsler rettssak.

Paven raser mot denne boka

Den hellige stol vil etterforske forfatteren av denne boken, Gianluigi Nuzzi, for brudd på privatlivets fred. Det går fram av en uttalelse fra Vatikanstaten.

Foto: Scanpix/gianluiginuzzi.com

Lørdag ble journalisten Gianluigi Nuzzis bok «Sua Santità», eller «Hans Hellighet» utgitt til øredøvende protester fra Vatikanet, melder Huffington Post.

Boka inneholder privat korrespondanse mellom pave Benedict 16. og hans nærmeste medarbeider, og gir et innblikk i en verden preget av maktkamp og økonomiske misligheter, ifølge nettstedet.

LES OGSÅ: Katolsk sjefseksorsist beskylder Vatikanet for sex-utnytting
LES OGSÅ: Innvandring gir rekordmange katolikker i Norge

Hemmelige møter mot donasjoner

Boka beskriver maktkamper i Vatikanstaten, og flere tidligere ukjente og uoffiselle kontakter mellom paven og maktpersoner i italiensk samfunnsliv. Lite av det som står, har internasjonale forgreininger, og beskjedene beskriver ingen kriminelle handlinger.

Likevel maler de et lite flatterende bilde av pavens indre gemakker. Her er hemmelige møter med TV-stjerner, som har fått audiens etter generøse donasjoner, strategi-dokumenter fra Vatikanstatens banksjef, som forsøker å omgå Italias nye skatteregler.

Sliter med «Vatileaks»

Vatikanet sliter allerede med lekkasjer av tidligere hemmelig materiale. De såkalte VatiLeaks, har ført til store overskrifter i italiensk presse.

VatiLeaks mener blant annet å kunne bevise hvordan Vatikanet har gjennomført omskrivinger av Bibelen, og frigitt dokumenter som i detalj beskriver hvordan flere overgrepssaker har blitt forsøkt feid under teppet.

LES OGSÅ: Vil etterforske Vatikanet i forsvinningsmysterie
LES OGSÅ: Paven advarer mot vitenskapen

Vatileaks har ført til store overskrifter i italiensk presse, og Nuzzis nye bok hjelper heller ikke på situasjonen. Men den lille staten varsler nå at de vil slå tilbake. Den hellige stol, betegnelsen for statforvaltningen i Vatikanstaten, varsler rettslig forfølgelse av forfatteren, og de som har videreformidlet beskjedene.

Vil etterforske

– Publiseringen av dokumenter fra Den hellige stol, og den private korrespondansen til Hellige Far er ikke lenger et tvilsomt journalistisk foretagende. Det bærer alle kjennetegn til en kriminell handling, skriver Den hellige stol i en pressemelding på Vatikanstatens hjemmesider.

– Den hellige stol vil etterforske disse bruddene på Hans Hellighets rett til privatliv og verdighet, og vi vil sørge for at de ansvarlige for tyveriet og publisering av denne hemmelige informasjonen vil bli brakt for retten. Om nødvendig, vil vi be om bistand også internasjonalt, skriver de videre.

LES OGSÅ: Håpar pavebesøk kan gi kyrkja meir makt på Cuba

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober