Hopp til innhold

Hør stjernenes 17. mai-favoritter i ny drakt

Det var da programleder Hanne Hoftun satt og planla P1’s sending på nasjonaldagen at hun fikk ideen: Hva om noen av disse kjente sangene vi forbinder med 17. mai fikk ny drakt med unge stemmer?

Ingjerd Østrem Omland, Aasmund Nordstoga, Helene Bøksle, Trygve Skaug, Frida Amundsen

Fem fremadstormende artister fikk være med da fem 17. mai-sanger skulle tolkes på ny. Fra venstre Moi (Ingjerd Østrem Omland), Aasmund Nordstoga, Helene Bøksle, Trygve Skaug fra StMorritz og Frida Amundsen.

Foto: Martin Halvorsen/Stian Andersen/K&U/Arne Kristian Gansmo/Stian Andersen / Handout/NRK

Moi er Ukas Urørt med låta After You, Sir

Moi ble Ukas Urørt i 2009, og har gjort det stort siden.

Foto: Martin Halvorsen

– Da jeg gikk inn i teksten til «Vi ere en nasjon vi med», oppdaget jeg virkelig hvor fin den er, sier artisten Moi (alias Ingjerd Østrem Omland).

Hun er en av fem artister du kan høre på NRK P1s 17. mai-program «Gratulerer med dagen!». De fem har fått i oppdrag å tolke gamle sanger på nye måter, og alle skal synge for oss i løpet av nasjonaldagen.

– Sett i lys av de forferdelige hendelsene 22. juli får sangen en helt ny dybde for meg. Det ga meg gåsehud å synge den, forteller Moi til NRK.no

Fra nynorsk til østfoldsk

StMorritz på Underwood.

Trygve Skaug er vokalist i bandet St.Morritz.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Trygve Skaug i bandet St.Morritz syntes det var stor stas å synge «Gud signe vårt dyre fedreland».

– Men vi måtte gjøre den til vår sang, sier han. Vi oversatte først til bokmål – og så til østfolddialekt.

Salmen fra 1826 har fått en ny og moderne drakt på leppene til sangeren fra Trøgstad i Østfold.

– Jeg håper og tror at dette er noe nordmenn tåler å høre, smiler Trygve.

En var og skjønn nasjonalsalme

Helene Bøksle

Helene Bøksle solgte til platinaplate i 2009.

Foto: K&U / K&U

Også Helene Bøksle fikk synge en salme, nemlig nasjonalsalmen «Fagert er landet»

– Vi hadde tenkt å legge flere spor med sang og instrumenter på opptaket til «Fagert er landet», sier Bøksle.

– Men da vi hadde spilt inn sangen med min vokal og Tove Kragset på piano, skjønte vi at det var akkurat så enkel versjonen skulle være for å få fram den vare skjønnheten i teksten.

De to siste artistene som synger på P1s «Gratulerer med dagen!» mellom klokken 06:05 og 11:45 er Aasmund Nordstoga med «Ved Rondane» og Frida Amundsen med «Mellom bakkar og berg»

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober