Hopp til innhold

Vurderer støtten til saksøkt millionærgründer

20-åringen Waleed Ahmed saksøkes for 6,5 millioner kroner av en amerikansk samarbeidspartner. Nå vurderer også Innovasjon Norge å trekke tilbake gründerstøtten han har fått.

Børge Jomaas

Børge Jomaas og resten av Innovasjon Norge lot seg overbevise da Waleed Ahmed og Grønt Norge søkte om etableringsstipend. Nå skal de se om pengene er brukt på riktig måte.

Foto: Innovasjon Norge

– Vi kommer til å gå gjennom den støtten vi har gitt til Grønt Norge neste uke, og da få vi også se om vi ønsker å gjøre noe med saken.

Det sier Børge Jomaas, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, etter denne ukens avsløringer om at firmaet Grønt Norge både er blitt saksøkt av en amerikansk samarbeidspartner og anklages for løgn.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi har mulighet til å trekke tilbake støtte, men det er for tidlig å si om det kommer til å skje her, sier seniorrådgiveren.

Waleed Ahmed fra Skien og partneren Flemming Bordoy fra Ski fikk utbetalt 150.000 kroner fra Innovasjon Norge i 2010 for å opprette firmaet Grønt Norge. Det er denne støtten som nå skal evalueres.

– De har levert en sluttrapport hvor de har gjort rede for pengene de har fått, og vi var i utgangspunktet fornøyd med det. Nå skal vi undersøke om det kan være opplysninger i denne rapporten som ikke stemmer, sier seniorrådgiveren.

Yngste stipendmottakere

Waleed Ahmed

Waleed Ahmed er direktør i selskapet Grønt Norge.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ahmed og Bordoy var bare 18 år da støtten ble gitt, og dermed de yngste som hadde mottatt det ettertraktede etableringsstipendet.

Selv om firmaet nå skal gås etter i sømmene er ikke Ahmed redd for at pengestøtten til Grønt Norge skal trekkes tilbake.

– Vi har hatt vårt på det tørre med Innovasjon Norge hele tiden. Gjennom hele vårt samarbeid med dem ha vi levert de papirene de har bedt om.

Grønt Norge har den siste uken vært i hardt vær etter at det kom fram at påstander om at de har løyet om salg av flere titalls tusen telefondeksel.

Torsdag kveld kunne NRK.no også avsløre at både Grønt Norge og Ahmed personlig blir saksøkt for nesten 6,5 millioner kroner av en amerikansk samarbeidspartner.

– 12 millioner i overskudd

Samme kveld la Ahmed ut bilder av det som skal være bilder av firmaets bankutskrifter på internett, i et forsøk på å bevise av firmaet faktisk har solgt det de hevder.

– Grønt Norge hadde 17 millioner kroner i omsetning i 2011, og et overskudd på 12 millioner på salg av telefondeksler, sier han til NRK.no.

NRK har bedt om å få se regnskapene til Grønt Norge, noe vi foreløpig ikke har fått.

EKG-glove

Grønt Norge skulle selge 13 millioner slike EKG-hansker i Midtøsten og i Norge. Nå er avtalen sagt opp.

Foto: Ineedmd

– Grønt Norge er bare et morselskap som sitter på juridiske rettigheter. All omsetning skjer gjennom ulike underfirma registrert i Midtøsten, forklarer Ahmed.

Ahmed mener allikevel at han kan bevise at han har gjort gode penger. Da han besøkte NRK.no i november hadde han ikke egen bil, men nå kjører han standsmessig.

– Jeg har nettopp kjøpt en ny Porsche Panamera til 1,5 millioner kroner, og det kunne jeg ikke gjort bare med støtten fra Innovasjon Norge, sier han.

Overbeviste kongelige

Etter oppstarten av Grønt Norge i 2010 har både firmaet og de to gründerne fått en rekke presseoppslag. Næringsminister Trond Giske tok dem imot med åpne armer da de besøkte ministeren samme år.

De har også vært på besøk hos kronprinsparet på Skaugum hvor de blant annet talte for dronning Rania av Jordan og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

– Guttene var knalldyktige til å selge ideene sine da de var hos oss og de har også klart å overbevise kongelige over hele verden, sier Jomaas i Innovasjon Norge.

– De er utvilsomt flinke til å overbevise, men nå skal vi se om faktisk har levert det de har sagt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.