Hopp til innhold

Vil lage film om Murdoch-konflikt

En ny film om Rupert Murdoch kommer på et ubeleilig tidspunkt for mediemogulen. Avlyttingsskandalen gjør at han etterforskes i flere land, og det ventes flere rettssaker i nær fremtid.

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch overtok The Times i 1981. Nå kan konflikten med daværende redaktør Harold Evans bli film.

Foto: KI PRICE / Afp

I 1981 ble den britiske avisa The Times og søsteravisa The Sunday Times kjøpt opp av mediemogulen Rupert Murdoch i en kontroversiell overtagelse.

Dette ble starten på en åpenlys maktkamp mellom avisas nye eier og redaktør Harold Evans.

Stor uenighet

Evans hadde vært redaktør i Sunday Times i 14 år før Murdoch tok over. Han ble utnevnt til sjefredaktør i The Times, men forholdet til den nye sjefen ble raskt problematisk.

Murdoch og Evans utkjempet mange feider, og Evans anklaget sin nye sjef for å prøve å skaffe seg redaksjonell kontroll over avisa. Kampen endte med at Evans trakk seg i protest etter et år i jobben, og Murdoch oppnådde full kontroll over de to avisene.

Ifølge Variety har et britisk produksjonsselskap nå planer om å lage film av maktkampen.

Etterforskes etter avlytting

Rupert Murdoch har vært under sterkt press etter at avlyttingsskandalen hos News of the World ble kjent. Han la ned hele avisa for å dempe omfanget av skandalen, men kunne ikke forhindre at etterforskningen satte søkelyset på flere av mediemogulens aviser.

44 involverte har til nå blitt arresterte i Storbritannia, og nylig begynte amerikanske myndigheter etterforskningen av Murdochs aviser i USA.

Murdoch har ikke kommentert filmplanene, men i en tid der det foregår etterforskninger og rettssaker i både Storbritannia og USA, jubler han neppe for mer oppmerksomhet rundt sin person og metodene han har brukt for å bygge opp medieimperiet Newscorp.

– Historiene om Murdochs selskaper her og i USA har ført historiske hendelser nærmere oss i tid, sier filmens kreative direktør Leon Lecash, i en pressemelding gjengitt av The Daily Beast.

Gjensyn med «Jernkvinnen»

Filmen er basert på boka «Good Times, Bad Times», som er Harold Evans opplevelse av konflikten med Rupert Murdoch.

«Good Times, Bad Times» vil etter all sannsynlighet ha Margaret Thatcher i en fremtredende rolle. Murdoch og Thatcher skal ha hatt hemmelige møter, der Murdochs planer om å kuppe The Times fikk støtte fra statsministeren. Murdoch har imidlertid nektet for at disse møtene har funnet sted.

Margaret Thatcher ble i fjor spilt av Meryl Streep, som ble belønnet med en Oscar for innsatsen i den biografiske filmen «The Iron Lady».

Det er ikke kjent når filmprosjektet vil settes i gang, eller hvem som får rollene som Murdoch og Evans.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober