Hopp til innhold

Økokrim: En helt unik bedragerisak

Nasjonalbiblioteket trodde de hadde kjøpt håndskrevne manuskripter og brev av Knut Hamsun. Nå står en 41-åring tiltalt for Norges største svindelforsøk med historiske dokumenter.

KNUT HAMSUN

Den ekte signaturen til Knut Hamsun, fra et brev. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Poppe, Erik / SCANPIX

Samler og filmregissør Geir Ove Kvalheim fra Nøtterøy møter i Oslo tingrett mandag, tiltalt for grovt bedrageri. Han har solgt forfalskede dokumenter for over en million kroner.

Han er ikke tiltalt for forfalskning, og Økokrim ønsker ikke å si noe om hvem de mener har forfalsket de historiske dokumentene.

Minneord etter Hitler

Ifølge tiltalen har han solgt manuskripter via Norlis antikvariat i Oslo uten å opplyse om at håndskriften i ett eller flere av objektene, ikke var ekte. Det er snakk om håndskrevne manusdeler av «På Gjengrodde Stier», minneord etter Adolf Hitlers død og flere brev.

Thomas Berge

Advokat Thomas Berge

– Min klient har hele tiden hevdet at han aldri har forsøkt å lure noen. Det står han fortsatt fast på. Han er samler, men ikke profesjonell og erfaren på feltet, sier advokat Thomas Berge fra advokatfirmaet Elden.

Økokrim mener at den tiltalte visste at håndskriften var ettergjort, eller at det var tvil om ektheten. Tiltalen omfatter omsetning av 19 dokumenter.

Les hele tiltalen

– Må ha visst

– Vi mener at tiltalte både må ha visst at det hersket tvil om dokumentenes ekthet, og at han har gitt uriktige opplysninger om tidligere eiere av dokumentene, sier aktor, politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim.

Salget skjedde i 2005, hvorfor har det tatt så lang tid å få saken for retten?

– Etterforskningen har vært omfattende. Mange eksperter har vurdert objektene og ektheten av håndskrifter og signaturer, sier Slettemoen.

Ukjent «Ibsen-skuespill»

Tiltalen omfatter også et forsøk på salg av et hittil ukjent skuespill av Henrik Ibsen. «Solguden» ble tilbudt til Cappelens antikvariat og bokhandel. I skuespillet møter vi stortingsmann Løving og hans familie.

Aktor Aud Slettemoen leser fra «skuepillet»:

Cappelens antikvariat og bokhandel tvilte på at skuespillet var ekte, og det ble derfor ikke noe kjøp.

Det er likevel tatt med i tiltalen fordi denne typen forfalskninger kan medføre at det danner seg et uriktig bilde av viktige personer, hendelser og verk i norsk kulturhistorie. Hadde manuskriptet vært ekte, hadde det vært meget verdifullt.

Geir Ove Kvalheim har hatt roller i NRK-seriene «Berlinerpoplene», «Schmokk», «Taxi», «Erobreren» og «Kodenavn Hunter».

Det er satt av to måneder til rettssaken.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober