Hopp til innhold

Lag ditt eget Munch-galleri!

Edvard Munch når ut til verden på en helt ny måte når millioner av mennesker kan studere kunsten, ned til det minste penselstrøk. Og du kan skape ditt eget galleri.

Edvard Munchs skrik

Jaro Hollan, fotoleder på Munch-museet arbeider med et av de mest berømte motivene.

Foto: Håvard G.Hagen / NRK

I dag er Munch-museet blitt en del av kunstprosjektet til Google. Her kan du besøke 151 gallerier og museer over hele verden. Og du kan se over 30.000 kunstverk, helt ned til minste detalj.

– Vi håper å nå helt nye grupper av Munch-interesserte, sier informasjonssjef på Munch-museet, Sture Portvik.

– Veldig stolte

Informasjonssjef Sture Portvik

Informasjonssjef Sture Portvik

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

20 millioner mennesker har besøkt prosjektet på nettet. Mange har bygget sine egne gallerier med favorittkunsten.

– Vi er veldig stolte og glade over å være representert i dette gode selskapet. 94 av Edvard Munchs bilder er med, forteller Portvik.

Og det er bare begynnelsen. I juni kan du bevege deg rundt i Munch-museet, via nettet. Du kan undersøke hver krik og krok, og du kan be om forstørrelser inntil hundre ganger originalmotivet.

– Frigjør kunsten

– Selv om ingenting kan erstatte opplevelsen av å være nær et kunstverk i virkeligheten, så synes vi dette frigjør kunsten på en helt fantastisk måte, sier Portvik.

Edvard Munch selv hadde elsket dette. Han var jo en moderne kar med et tett forhold til fotografiet. Han brukte fotoapparatet nesten på samme måte som ungdom bruker mobilene sine i dag.

Sture Portvik, Munch-museet
Edvard Munch selvportrett

Edvard Munch tok bilder av seg selv ved å holde kameraet foran seg, ikke ulikt måten mange tar bilder av seg selv med mobilkamera i dag

Foto: Edvard Munch © Munch-museet

Harald Jacob B. Skaarn er produktsjef i Google Norge. Han synes det er flott at Munch-museet blir en del av prosjektet.

– Ikke alle har tid eller råd til å reise til Norge. Men kunstneren har fått en ny vår i utlandet, nå vil hele verden se Edvard Munch, sier Skaarn.

– Det folket vil ha

Munch-museet har plukket ut bildene. – Vi har tatt kunstfaglige hensyn, men vi vil også gjerne gi folk det folk vil ha. Og de vil ha «Skrik», «Madonna» og «Vampyr», sier Sture Portvik.

Det er et lavterskel-tilbud. Både Google og de 152 museene ønsker å nå nye grupper.

Harald Jacob B. Skaarn

Harald Jacob B. Skaarn viser at Google Art Project ofte er «bedre enn øyet»

Foto: Håvard G.Hagen / NRK

– Du kan leke deg med kunst. Det er på mange måter «bedre enn øyet» mener Skaarn.

Da prosjektet åpnet i februar 2011 ga det også nordmenn muligheter til å besøke Tate Gallery i London, Uffizi i Firenze, The Metropolitan Museum of Art i New York og mange andre populære museer.

Edvard Munch er i godt selskap, og kanskje blir han representert i nett-gallerier over hele verden. Prosjektet gir deg muligheter til selv å bestemme hva slags kunstverk du vil henge opp, uten at det koster ett øre.

Dette er Art Projekt

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh