Hopp til innhold

Linn Skåber tar pause i «Nytt på nytt» til fordel for teateret

Linn Skåber debuterte på Oslo Nye teater for 15 år siden. Nå tar hun en pause fra «Nytt på nytt» til fordel for hovedrollen på teaterets hovedsatsning til høsten.

Video Linn Skåber på Oslo Nye

Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge spiller hovedrollene når Oslo Nye teater setter opp Bergmans «Scener fra et ekteskap».

– Jeg kunne ikke si nei til dette. Det er et av de beste stykkene jeg har lest. Og det er deilig å komme tilbake til teateret igjen. Jeg føler meg hjemme på Oslo Nye, sier Linn Skåber.

Vi er vant til å se Skåber som humorist i «Nytt på Nytt» hver fredag. Fra høsten blir det en pause i gjøgleriene. Rollen hun nå skal spille er en av hennes mest seriøse, fra Ingmar Bergmans klassiker «Scener fra et ekteskap». Filmen fra 1973 skal settes opp som teaterets hovedsatsning til høsten.

– Jeg er veldig glad i variasjon i livet og har alltid drømt om denne balansegangen. Det er viktig for meg å kunne være i begge ender av skalaen, sier Skåber.

Video Ulrik Imtiaz Rolfsen avslører intime detaljer om Linn Skåber

Slik er vi vant til å se Linn Skåber hver fredags kveld. Her i selskap med Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Foto: Nyhetsspiller

Store tanker i en hverdag

Hun slutter ikke i «Nytt på nytt», men tar en pause så lenge forestillingen spilles på Oslo nye teater. På spørsmål om hun er redd for ikke å bli oppfattet seriøst av publikum i teateret, på grunn av sin humoristbakgrunn, svarer hun nei.

– Da jeg begynte i «Nytt på nytt» var man redd for at jeg ikke skulle være morsom nok. Jeg kan ikke gå rundt å være redd for sånt, da får jeg aldri gjort noe.

Prøvene er i gang og premieren på stykket er i august. Skåber omtaler stykket som en god blanding alvor og humor.

– Har du sett «Scener fra et ekteskap» glemmer du det aldri. Bergmann beskriver store tanker i hverdagen. Det handler om en slags hverdagskjærlighet, som alle kan kjenne seg igjen i. Det er faktisk veldig mye humor i stykket også. Og da blir det vonde desto vondere.

Kjenner forventningspresset

Linn Skåber

Linn Skåber i «Hjerte til hjerte».

Foto: NRK

Hun legger ikke skjul på at hun kjenner forventningspresset.

– Det gjør jeg alltid. Da jeg begynte i «Nytt på nytt» sa til og med moren min at hun ville savne Anne Cath. Men, jeg er vant til et sånt liv og forventninger er ikke så ille, det gir noe å jobbe etter.

Regissør, Marit Moum Aune, er overbevisst om at Linn Skåber vil takle rollen, selv om den er langt mindre komisk enn karakterene hun vanligvis spiller.

– Jeg kjenner ingen humorister som ikke også har et stort alvor i seg. Linn Skåber er en veldig godt skolert skuespiller og et seriøst fagmenneske. Det ligger mye hardt arbeid bak komikken.

Vil lokke henne tilbake til teatret

Aune forteller at Skåber har spilt mindre teater enn det de skulle ønske.

– Nå er det om og gjøre for oss å lokke henne tilbake dit hun hører hjemme; på teaterscenen, sier Aune.

Hvordan oppsetningen blir er de ikke helt sikre på ennå. Det blir et skuespillerbasert stykke der to skuespillere som skal stå på scenen og trekke oss inn i stykket.

– Stykket er skrevet 1973, men kunne like gjerne være skrevet i dag. Jeg opplever Bergmann nærmest som en profet her, som beskriver hvordan veldig mange vil streve med den lange kjærligheten og forventninger til livet. Det er et stykke om skilsmisse også.

Nytt på nytt vil trenge vikarer

Kåre Conradi, Linn Skåber, Christian Skolmen

Kåre Conradi, Linn Skåber og Christian Skolmen.

Foto: Taran AS

Prosjektleder i «Nytt på nytt», Guri Skavlan sier de vil hanke inn vikarer på samme måte som sist gang Skåber tok en pause fra programmet, høsten 2010. Da spilte hun i forestillingen «Kåre, Linn, men Christian Skolmen» med Kåre Conradi og Christian Skolmen.

– Vi har ikke begynt å jobbe med hvem vi skal ha inn ennå, sier Skavlan, og bekrefter at NRK.nos lesere vil få vite hvem det er så fort det er klart.


Hvem synes du bør blir Linns vikarer?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober