Hopp til innhold

Kritiserer Nordisk råds litteraturpris

Nordisk råds litteraturpris får ikke folk i Norden til å lese flere bøker fra nabolandene, mener litteraturforsker.

Gitte Mose

Litteraturforsker Gitte Mose mener Nordisk råds litteraturpris har liten betydning for folk flest i Norden.

Foto: Ram Gupta / UiO

I kveld deler Nordisk råd ut sin litteraturpris i Reykjavik, for femtiende gang siden starten i 1962.

Her er lista over de nominerte.

Målet med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk. Men det gjør ikke prisen, mener Gitte Mose, som er førsteamanuensis i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo.

– Prisen har kun et øyeblikks betydning. Men den lykkes ikke i å øke interessen for nordisk litteratur blant folk flest, sier den danske litteraturforskeren til NRK.

– Få interesserte

Mose mener Nordisk råds litteraturpris ikke har særlig betydning for andre enn forfatterne selv, utenlandske forlag og de som allerede leser bøkene.

Per Petterson

Per Petterson er den siste av totalt ni norske forfattere som har vunnet Nordisk råds litteraturpris. Bøkene hans selger svært godt, i motsetning til mange andre vinnere av prisen.

Foto: Jansson, Leif R / Scanpix

Litteraturforskeren peker på at opplagstallene stort sett er lave for de prisvinnende bøkene.

– Det er en mindre og mindre krets som er interesserte i den typen litteratur som får Nordisk råds litteraturpris, sier hun.

– Det er en bestemt gruppe som leser disse bøkene, og de består først og fremst av kvinner i sin beste alder. Det er nok ikke mange unge som leser denne typen litteratur, fortsetter Mose.

– Bryr oss mest i Norge

Ifølge den danske litteraturviteren får litteraturprisen mye mer oppmerksomhet i Norge enn i de andre nordiske landene.

– Her får prisen ganske mye pressedekning når den deles ut. Men slik er det ikke i nabolandene. I Danmark nevner avisene så vidt vinnerne, dersom de ikke er danske, sier Mose.

Hun skulle ønske Nordisk råds litteraturpris fikk flere i Norden til å lese litteratur på de andre nordiske språkene, men mener prisen ikke har den effekten i dag.

– I Oslo finnes det kanskje et par bokhandlere som selger litteratur på svensk og dansk. Men det er ikke snakk om mye, og i nabolandene finnes det ikke noe slikt, forteller Mose.

Foreningen Norden: – Betyr mye

Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden, er ikke enig i kritikken av litteraturprisen.

Han mener prisen i aller høyeste grad skaper interesse for nordisk litteratur og kultur.

– Prisen får stor oppmerksomhet hvert år, særlig gjennom medienes dekning av de nominerte og de som får prisen, sier han.

Stedje mener Nordisk råds litteraturpris på denne måten får folk til å lese nordisk litteratur de ellers ikke ville lest.

– Jeg tror prisen skaper interesse også for annen litteratur fra nabolandene, sier han.

– Prisen har en viktig funksjon som en døråpner til nabolandenes litteratur. På denne måten kan det tenkes at oppmerksomheten rundt prisen også fører til at flere leser for eksempel krim fra de andre nordiske landene, avslutter Stedje.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober