Hopp til innhold

Sofieprisen til Eva Joly

Eva Joly får Sofieprisen for sin utrettelige og fryktløse kamp mot grådighetskulturen.

Eva Joly

Eva Joly får Sofieprisen. «Som politiker fronter hun visjonen om å skape et bærekraftig likhetssamfunn» , skriver juryen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Nylig ble hun kåret til én av verdens 150 mest fryktløse kvinner av Newsweek. I dag får hun Sofieprisen for sitt mot. Prisen er på 100.000 dollar, nesten 600.000 kroner.

Eva Joly får Sofieprisen for 2012 for sin utrettelige og fryktløse innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, og for sin visjon om å skape et bærekraftig likhetssamfunn.

– Jeg er veldig stolt over komme inn på listen over Sofie-prisvinnere som virkelig har satt spor etter seg i verden, sa Eva Joly på Skype fra Paris.

En sterk kritiker

Eva Joly er den første med norske røtter som har fått Sofieprisen.

– Jeg har ofte tenkt at mitt doble statsborgerskap, det franske og det norske, har gjort det mulig å vinne mine kamper, sier Joly.

I juryens begrunnelse står det blant annet: På 1990-tallet avslørte hun datidens største korrupsjonsskandale i Frankrike, den i Elf Aquitaine.

Da var Eva Joly forhørsdommer. Hun gravde fram korrupsjon i det statlige oljeselskapet Elf Aquitaine. Truslene i kjølvannet, førte til at Joly måtte få livvakt.

Siden har Joly stått fram som en sterk kritiker av dagens økonomiske system, som skaper sosiale problemer og er skadelig for miljøet.

Jeg tenkte at dersom jeg fortalte folk, gjennom å skrive bøker, gi intervjuer, så ville verden forandre seg. Jeg trodde at det skyldtes mangel på kunnskap. Men det forferdelige er at selv om ting blir sagt, så endrer de seg ikke. Derfor bestemte jeg meg for å bli politiker og virkelig uttrykke mine bekymringer.

Eva Joly

Joly går imidlertid lengre enn bare å kritisere: Hun foreslår løsninger og søker arenaer hvor hennes erfaringer og ideer kan omgjøres til realpolitikk.

Siden 2009 har Joly vært medlem av Europaparlamentet, hvor hun leder utviklingskomiteen.

I 2011 ble hun miljøpartiet «De Grønne»s presidentkandidat til årets presidentvalg i Frankrike.

Hennes kamp mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet har også medført personlige omkostninger. Joly mottar drapstrusler og omgis av livvakter. Likevel fortsetter hun sin kamp, og er en inspirasjonskilde for korrupsjonsjegere og antikorrupsjonsnettverk verden over

Sofieprisens jury

I fjor fikk den britiske forfatter og mataktivisten Tristram Stuart Sofieprisen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober