Den lille åttebords-restauranten på Oslos østkant har i dag vært på alle matinteressertes lepper. Maaemo fikk to stjerner i sitt første forsøk, og noe lignende har aldri skjedd med en restaurant i Skandinavia.
– Det tok to minutter fra nyheten ble kjent til bestillingene begynte å hagle inn, sier eier Jon-Frede Engdahl til NRK.no.
- Les også:
Ble et verdensnavn i dag
I morgentimene fikk Maaemo bordbestillinger fra hele verden, og personellet måtte håndtere opp til 300 bestillinger i timen.
Kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang prøvde å konsentrere seg om kveldens meny, og var ikke uten videre begeistret for den oppmøtte pressen som vanskeliggjorde forberedelsene. Men Norges nye kokkekjendis er ikke i tvil om hva som er Maaemos suksessoppskrift.
– Vi har fokus på økologisk og kortreist mat, ideelt sett skal ingen av råvarene være hentet mer enn ti mil unna. Gode råvarer og sterk personlig preg på maten, tror jeg av to av grunnene til at vi fikk stjernene, sier mesterkokken, som gjerne tar turen til Ekebergåsen et steinkast unna for å finne råvarer.
(Saken fortsetter etter bildet)
Vil ha kundene til å gråte
Michelins inspektører har vurdert 2100 restauranter i 44 land for å lage sin berømte matoversikt. Maeemo er i celebert selskap, da det i år var 74 restauranter i Europa som ble utmerket med to stjerner. Jon-Frede Engdahl ser på utmerkelsen som en aldri så liten revansje.
– Vi har fått høre i pressen og av enkelte kokker at konseptet vårt er dødfødt, så dette er jo selvsagt en stor seier, triumferer Engdahl.
– Men vi driver jo ikke med dette i den hensikt av å få Michelin-stjerner. Vi hadde en gang en kunde som begynte å gråte da han merket at maten frembragte sterke minner om barndommen. Når slikt skjer, føler vi at vi holder på med noe viktig.
- Les også: Hellstrøm:
Fra Hong Kong til Maeemo og tilbake
På Maaemos kjøkken freser det i panner og koker i gryter og hos pressefolk som prøver å få en bit av triumfen. Engdahl vil ikke si om de aspirerer etter å nå tre stjerner, men han er dypt uenig med de kritiske røstene som mener at restauranter i verdensklasse har umulige kår i Norge.
– Det er stor interesse for skandinavisk mat, og når København klarer å hevde seg i toppsjiktet, er det ingen grunn til at ikke ambisjonene skal være like store i Oslo. Her på Maeemo vil vi bli best, og jeg tror ikke at avstand spiller noen rolle så lenge produktet er bra.
– Vi har tidligere hatt besøk av gjester fra Hong Kong som kom til Oslo for å spise her, tok en kaffe på Wendelboes (kaffebar på Grünerløkka i Oslo, journ. anm.), og så reiste tilbake. Det er kanskje ikke så positivt for miljøet, men det sier noe om interessen, slår han fast overfor NRK.no.
Restauranten Noma fra København har tidligere blitt kåret til verdens beste, men klarte heller ikke i år å komme blant de 15 tre-stjerners restaurantene. Noma har i likhet med Maaemo to stjerner i verdens viktigste spiseguide.