Hopp til innhold

Lager fiolinstrenger av spindelvev

Japansk forsker lager søt musikk med tusenvis av spindelvevstråder.

Shigeyoshi Osaki og Nephila maculat-edderkopp

Professor Shigeyoshi Osaki avbildet med en fiolin med spindelvev-strenger.

Foto: Tomoko Otake/ The Japan Times, J.M. Garg/ Creative Commons

Professor Shigeyoshi Osaki ved Nara Medical University i Japan har kontoret fullt av edderkopper.

Mange års forskning på de åttebeinte skapningene har nå resultert i søt musikk – bokstavelig talt.

15.000 tråder til én streng

For mens andre forskere har interessert seg for edderkopper utfra et biologisk perspektiv («deres største motivasjon er å finne en ny art, fordi arten da vil bli oppkalt etter den som oppdaget den, kommenterer professoren tørt til Japan Times»), har Osaki i stedet fokusert på spindelvev.

I førstkommende utgave av magasinet Physical Review Letters, dokumenterer professoren sin oppdagelse.

Ved hjelp av tråder fra 300 kvinnelige Nephila maculat-edderkopper, har Osaki nemlig klart å skape fiolinstrenger. Mellom 3000-5000 superfine tråder ble buntet sammen og tvunnet i en retning. Så ble tre slike bunter tvunnet sammen, men i motsatt retning, og vips så hadde Osaki en fiolinstreng.

(Saken fortsetter under bildet.)

Til glede for musikkelskere

Edderkoppen Nephila maculat

Edderkoppen Nephila maculat er ikke farlig for mennesker. For hverandre derimot, er de ikke like harmløse. Professoren må oppbevare edderkoppene i bokser hver for seg slik at de ikke spiser hverandre opp.

Foto: J.M. Garg / Creative Commons

De 15.000 trådene er isolert sett helt runde. Men når de tvinnes sammen slutter de seg om hverandre og det ikke blir noe luft mellom trådene.

Ikke bare skaper dette en unik lyd, det skaper også en veldig styrke.

Ifølge professoren er nemlig stengene noe svakere enn strenger laget av dyretarmer, men sterkere enn aluminiumbelagte nylonstrenger.

Edderkoppene Argiope amoena

To av professorens edderkopper i ferd med å spinne fiolinbue-tråd.

Foto: Tomoko Otake / The Japan Times

– Flere profesjonelle fiolinister forteller at spindelvevstrengene lager en bedre klang, som gjør at man kan lage ny musikk, forteller professoren i følge BBC.

– Fiolinstrengene er en ny, praktisk måte å bruke spindelvev fra edderkopper på, og gir et mye verdsatt produkt. Det gir også en distinkt klang som både fiolinister og musikkelskere verden over vil sette pris på.

Les: Hør hvordan edderkopp-strengene høres ut på BBCs nettsider.

Akkurat hvordan Osaki samler inn de mange tusen edderkopptrådene er det ingen som vet. Det er i følge professoren topp hemmelig.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP