Hopp til innhold

Jepp, Oscar-myten stemmer

Kritikerne har i mange år spekulert på om den hemmelige Oscar-juryen består av middelaldrende, hvite menn som overser kvinner og minoriteter når prisene skal deles ut.

Oscar-juryen

Eldre, hvite menn som Steven Spielberg, George Clooney, Tom Hanks og Billy Crystal dominerer i Oscar-juryen. Meryl Streep er et av unntakene.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

For første gang er det nå offentliggjort hvem deler av juryen er, og myten viser seg å stemme, skriver LA Times.

Oscar-akademiet består av 5765 stemmeberettigede medlemmer, og det har vært en godt bevart hemmelighet hvem som er med på å avgjøre vinnerne av verdens mest prestisjefylte filmpris.

Les også: Stem på dine favoritter – vinn Filmpolitiets Oscar-pakke

Denzel Washington og Samuel L. Jackson har vært blant mange kritikere mot Oscar-juryens vurderinger. Minoriteter blir sjelden tilgodesett med en pris, så mange har derfor ment at den hemmelige Oscar-juryen i stor grad består av hvite menn, uten at dette noen gang har blitt bekreftet eller avkreftet av Oscar-akademiet.

Les også: Norsk kortfilm er oscarfavoritt

Bekrefter myten

Billy Crystal

Årets Oscar-vert Billy Crystal er med sine 63 år en typisk representant for Oscar-juryen.

Foto: Matt Sayles / Ap

Nå har Los Angeles Times gått juryen i sømmene, og funnet og at kritikernes antagelser langt på vei stemmer.

Og det spørs om ikke de som mener afroamerikanere og kvinner blir ignorert, vil sukke oppgitt når de får se statistikken over hvem bestemmer hvilke skuespillere som får de gjeve statuettene.

Medlemmene har en snittalder på 62 år, og bare fjorten prosent er under 50 år. 94 prosent er hvite, afroamerikanere utgjør om lag to prosent av juryen, mens folk med latinsk bakgrunn ligger på under to prosent.

Les også: Michael Douglas Oscar-prisutdeler

Medlemskap på livsstid

Medlemsmassen består av folk som er eller har vært i filmindustrien, og kjente navn som Madonna, Meryl Streep, Tom Hanks og Steven Spielberg er blant de mer profilerte medlemmene. Men Los Angeles Times har funnet ut at variasjonene i medlemmenes bakgrunn er stor.

Et medlemskap i Oscar-akademiet er for livstid, så dermed kan man være med å avgjøre hvem som vinner Oscar selv om man ikke har jobbet i industrien på mange år.

Dermed har en nonne, en pensjonert fredskorpsarbeider og eieren av en bokhandel like mye makt til å avgjøre Oscar-utdelingen som George Clooney og Denzel Washington.

Les også: Publikum krever pengene tilbake for Oscar-favoritt

Enige i kritikken

Frank Pierson

– Vi representerer ikke hele den amerikanske befolkningen, sier styremedlem Frank Pierson.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

For å utføre undersøkelsen har Los Angeles Times vært i kontakt med 5112 medlemmer, noe som utgjør 89 prosent av den totale medlemsmassen. Videre har journalistene gått gjennom publikasjoner og biografier fra akademiet for å finne ut av hva slags bakgrunn de forskjellige har.

Flere av medlemmene sier i intervjuene at de er enige i Oscar-kritikken. Enkelte forklarer at de ser på utvalget som en del av den konservative holdningen i Hollywood, mens andre mener mangfoldet blir nedprioritert som en følge av prestasjonsfokuseringen.

Les også: Ella Fiskum vil gjøre Oscar-stunt

Skal ikke gjenspeile samfunnet

Frank Pierson er tidligere president for akademiet og sitter i dag i styret. Han vant Oscar for manuset til «Dog Day Afternoon» i 1976, og er ikke enig i at det er på tide å endre dagens praksis.

– Jeg ser ingen grunn til at akademiet skal representere hele den amerikanske befolkningen. Slikt har vi Peoples Choice Award til. Oscar en pris for filmindustrien, så da får man bare godta det hvis våre valg ikke gjenspeiler resten av samfunnet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober