Hopp til innhold

Mein Kampf tilbake i tyske butikker

En britisk forlegger vil selge utdrag fra Adolf Hitlers «Mein Kampf» i tyske aviskiosker. Tyske myndigheter vil ta rettslige grep for å hindre utgivelsene av den forbudte boken.

Adolf Hitler

Tysklands fører og rikskansler i perioden 1933–45 skrev det som er blitt en av verdens mest kjente bøker. I dag er ikke Adolf Hitler noen populær mann på det tyske bokmarkedet.

Foto: Heinrich Hoffmann

Adolf Hitlers Mein Kampf.

Adolf Hitlers bestselger Mein Kampf tar for seg Østerrikerens visjon om den ariske rases overlegenhet.

Foto: Wikimedia Commons

Adolf Hitlers selvbiografi «Mein Kampf» er forbudt å selge i Tyskland i dag, noe den har vært siden slutten av andre verdenskrig. Nå vil en britisk forlegger gjøre noe med den saken.

I boken foreslår Hitler blant annet at datidens Tysk-Østerrike må forenes med Det tyske rike, og stå sammen i kampen mot den jødiskstemplede marxismen.

Av ettbindsutgaven ble det solgt 287 000 eksemplarer frem til januar i 1933, til 12 tyske mark pr. bok. Hitler selv fikk ti prosent av dette.

– Svart magi rundt boken

Peter McGee, sjef for det London-baserte forlaget «Albertas», vil gi ut utdrag fra boken ukentlig. I tillegg til selve tekstene fra boken vil det følge med en kritisk kommentar.

Utdragene vil bli en del av forlagets ukentlige publikasjon «Zeitungszeugen», eller «Avisvitner» som det heter på norsk.

– Dette er et sensitivt tema i Tyskland, men det er helt utrolig at de fleste tyskere ikke har tilgang til «Mein Kampf». Den har dette tabuet, denne svarte magien som omgir den, sier McGee til nyhetsbyrået Reuters.

Den kontroversielle satsingen blir ikke møtt med håndtrykk og klapp på skulderen av de tyske myndighetene.

Gir seg ikke uten kamp

Finansdepartementet i delstaten Bayern har rettighetene til boken, og vil ikke gi seg uten sin egen kamp. De mener mandagsmagasinet bryter opphavsretten.

– Det bayerske finansdepartementet vurderer nå rettslige skritt mot denne publikasjonen, sier en talsmann for departementet.

Det er McGee ganske uenig i. Han sier til Reuters at hans forlag ikke beveger seg et hårsbredd utenfor loven om opphavsrett.

100 000 eksemplarer

Forrige ukes utgave av Zeitungszeugen har så langt solgt 250 000 eksemplarer. Planen er at utdragene fra «Mein Kampf» skal publiseres senere denne måneden, med et opplag på 100 000 hver.

– Vi ønsker at «Mein Kampf» skal være tilgjengelig, slik at folk kan se det for hva det er før de kan forkaste det. Når den er eksponert kan folk kaste den i søppelkassa, sier Mcgee.

Mein Kampf kom opprinnelig ut i to bind i 1925 og 1927. En norsk oversettelse ble utgitt i 1941 på J.M. Stenersens Forlag.

Forlaget Nexus trykket opp boken på nytt i 2002, men boken ble stoppet på grunn av manglende rettigheter.

Hva synes du om at Adolf Hitlers ideologiske manifest og hovedverk igjen ser dagens lys i Tyskland? Si din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober