Hopp til innhold

«Hodejegerne» -regissør lager Hollywood-thriller

Suksessen med «Hodejegerne» har gjort Morten Tyldum til et hett navn. Nå reiser regissøren til USA, hvor han skal lage en thriller om syvlinger.

Morten tyldum

Morten Tyldum drar til USA for å gjøre sin neste film.

«Hodejegerne» ble årets store kinosuksess i Norge, og trakk over en halv million på kino. Filmen har også gjort det bra i Danmark, og skal vises i flere andre land over nyttår.

Nå har suksessen ført filmens regissør Morten Tyldum til Hollywood, hvor han ifølge filmsiden Screen Daily skal regidebutere med thrilleren «What happened to Monday».

Futuristisk thriller

Filmen er beskrevet som en futuristisk thriller og handler om en søskenflokk med syvlinger i et samfunn der ettbarns-politikken rår, og søsken er forbudt.

Manuset er skrevet av Max Botkin, og var et av bidragene på Black List i 2010. Dette er filmbransjens egen liste over de mest spennende filmmanusene som ikke enda er satt i produksjon,

Filmer som« Juno», «500 Days of Summer» og den kommende «Hunger Games», er manus som har blitt plukket opp fra Black List, og gjort til suksessfulle filmer.

– Fått mange tilbud

Etter visning av «Hodejegerne» i Cannes, signerte Tyldum med et av verdens største agentbyråer som også representerer Clint Eastwood og Quentin Tarantino. Han har tatt seg god tid med å finne frem til sin neste film.

– Jeg har fått mange spennende prosjekter, alt fra remake av «Carrie» til store actionfilmer. Grunnen til at jeg valgte dette er at manuset er unikt, pluss at det tar opp et viktig tema - overbefolkning og hva det vil si å være et komplett menneske, sier en fornøyd Morten Tyldum til VG Nett.

– Det er sci-fi, men det foregår i nær fremtid, og er like mye en «hva ville skjedd om»-historie, sier Tyldum.

«Hodejegerne» USA-debuterer

Hodejegerne-produsent Asle Vatn er ukjent med Tyldums regiplaner i USA, men er ikke overrasket over tilbudet.

– «Hodejegerne» har solgt over 560.000 i Norge og 220.000 i Danmark, så det er tall som vekker oppsikt. Og vi har hele veien fått gode tilbakemeldinger fra våre amerikanske kontakter, så det har vært en del oppmerksomhet rundt filmen, sier han mens han venter på dommen fra verdens viktigste filmmarked.

Magnolia Pictures har kjøpt rettighetene til filmen i USA, og til neste år faller dommen fra det amerikanske publikummet.

– I mars skal filmen på amerikanske kinoer, og vi er veldig spente på hvordan det vil gå, sier han til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober