Hopp til innhold

«Trekant» får fortsatt ligge i nett-tv

«Trekant» får fortsatt ligge fritt tilgjengelig i NRKs nett-tv etter at Kringkastingsrådet i dag diskuterte ungdomsprogrammet. Likevel får serien kritikk for mangel på følelser.

Trekant - Sesong 2

– De putene som vises i reklamen av programmet hadde NRK trengt sjøl, sier Kringkastingsrådets leder May-Helen Molvær Grimstad.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Kringkastingsrådet gikk i dag gjennom klagene som har kommet mot NRKs ungdomsprogram «Trekant».

Blant temaene som ble diskutert, var leder May-Helen Molvær Grimstads forslag om å fjerne programmet fra å ligge tilgjengelig for alle i NRKs nett-tv.

– Jeg syns NRK har gått alt for langt. De putene som vises i reklamen av programmet hadde NRK trengt sjøl. Om man kritiserer «Trekant», blir man satt i bås som en gammeldags, pietistisk mørkemann. Men det er ikke det dette handler om.

– Man må få lov til å ha kristent livssyn og egne meninger uten å bli satt i bås for det, sa Grimstad, og ba rådet stemme over å fjerne serien fra nett-tv, slik at ikke hvem som helst kan få tilgang til episodene.

– Det forslaget innbærer at «Trekant» vil bli behandlet på lik linje med voldsfilmer med 18-års grense, advarte kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Flere av rådets medlemmer argumenterte også mot at det vil være galt å gå inn og sensurere bort ett spesifikt program. Samtidig pekte de på at det er unaturlig å fjerne et program fra nett som sendes i primetime og er beregnet på en ungdomsgruppe. Dermed ble forslaget nedstemt mot lederens ene stemme.

Etterlyser følelser

May- Helen Molvær Grimstad og Hans-Tore Bjerkaas

May- Helen Molvær Grimstad og Hans-Tore Bjerkaas under Kringkastingsrådets møte.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Da «Trekant» kom på lufta for første gang i fjor, mottok NRKs publikumsservice på kort tid over 8000 henvendelser om programmet.

Rådet endte med unison applaus og skryt til programserien, men etterlyste et større fokus på refleksjon og følelser. Dette mangler programmene fortsatt, mener mange av rådets medlemmer.

– Vi ble lovet en forbedring i forhold til å reflektere rundt følelser. Og så blir det verre, sa en oppgitt Grethe G. Fossum.

– Vi får høre at programmet først og fremst handler om dagens sexkultur og ikke om følelser. Men går det an å lage et sannferdig opplysningsprogram om sex når man utelater følelsesbiten, ville Mette Gundersen vite.

Ikke bare kjærlighet

Trekant 3:7

Deltakerne i sesong to av NRK-programmet «Trekant».

Foto: NRK

Programskaperne svarte med at man denne runden har utvidet programmene med ti minutter, nettopp for å gjøre plass til refleksjon. På denne måten får deltakerne tid til å diskutere sine opplevelser seg imellom.

I følge redaksjonen har det vært vanskelig å inkludere følelser i programmet slik det er i dag.

– Å lage et program om følelser og holdninger er annet enn program enn «Trekant». Vi har prøvd å etterkomme innvendingene ved å vise mer av ungdommens egne refleksjoner. Vi mener det er slik vi best ivaretar innvendingene innenfor det som er tema i programmet, sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK pekte på at programmet også tar opp mange følelser, uten å behandle kjærlighet, og «de store følelsene» noe videre.

– I «Trekant» diskuteres trygghet, usikkerhet, flauhet og nysgjerrighet. Vi valgte å forholde oss til de følelsene, sa han.

Kritikkverdig

Gro Isachsen

Sexolog Gro Isachsen.

Foto: sexolog.no

Sexolog Gry Isachsen startet diskusjonen med en innledning til forsvar for programmet. Hun mener det er vanskelig å ha kjærlighet med som tema i «Trekant».

– Jeg skulle ønske at det gikk an å flette inn den biten. Men de følelsene får vi overalt ellers. Skjønnlitteraturen flommer over at store følelser og kjærlighet. Vi trenger den kunnskapen vi får i «Trekant» eksplisitt. Det andre får vi overalt ellers, sa hun.

Kringkastingsrådet valgte likevel å gi programmet en reprimande for en for overfladisk tilnærming til seksualitet.

«Kringkastingsrådet mener det positivt å sette tema ungdom og sex på dagsorden. Det er likevel kritikkverdig at Trekantserien i for stor grad fremstiller sex som noe overfladisk og teknisk. Elementer som følelser, sårbarhet og fokus på å sette grenser, burde hatt en større plass i programmet», heter det i deres felles uttalelse, som fikk 9 mot 2 stemmer.

«Penetrering av tilfeldig forbipasserende»

Debatten i Kringkastingsrådet bar til tider preg av å skli litt ut. Blant annet ble temaet cruising tatt opp.

Begrepet blir brukt om homofile menn som møtes i skogen og har samleie med andre menn. Cruising var tema i forrige episode av «Trekant».

Knut Haavik

– Jeg var ikke negativ til «Trekant» i fjor. Men nå har jeg endret en del på min oppfatning. Jeg syns programmet har dreid mer over på det spekulative og uærlige, sa Knut Haavik under debatten.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Når programmet handler om den lille minoriteten som springer rundt og penetrerer tilfeldig forbipasserende på Sognsvann, spør jeg meg om det er noe man må vise. Jeg tror ikke det. Her er NRK ute etter å skape sensasjon, og sprenge nye grenser, sa rådsmedlem Knut Haavik.

– Det er klart at vi her må advare Statsministeren vår mot å gå på turer rundt Sognsvann, la Grete Fossum til, mens Frank Rossavik tok ordet for å understreke at dette var et tema han kan mye om fordi han har vært med på det selv.

Han mente det var viktig å presise at cruising ikke handler om penetrering av tilfeldig forbipasserende, men kun de som selv ønsker det.

Må ikke bli personlige

Rådsmedlem Jon Olav Alstad formante sine kolleger om ikke å tenke på seg selv og egne preferanser når man ser «Trekant».

– Vi skal ikke tilbake til 60-tallets programmer om forplantingslære. Serien må være tilpasset dem som skal se den. Mange av oss legger våre personlige preferanser til grunn når vi vurderer serien. Det er ikke et bra utgangspunkt. Vi er ikke i målgruppa, og nå blir vi misledet av den manglede åpenhet om sex i samfunnet som vi egentlig vil bort fra, sa han.

Les: Alt om «Trekant»

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.