Hopp til innhold

Ble Pablo Neruda drept?

I Chile er det satt i gang granskning etter påstander om at den verdensberømte poeten Pablo Neruda ble drept etter ordre fra general Augusto Pinochet.

Pablo Neruda

Pablo Neruda snakker med reportere etter å ha blitt utropt som vinner av Nobelprisen i litteratur i 1971.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Den chilenske poeten Pablo Neruda ble kjent for en hel verden via den italienske filmen «Il Postino» (Postmannen), som er løselig basert på forfatterens tid i eksil i Sør-Italia.

Allerede som 20-åring fikk Neruda stor oppmerksomhet for sine personlige og nyromantiske diktsamlinger. I 1971 fikk han også Nobelprisen i litteratur for sitt arbeid.

  • Les:

Fikk giftsprøyte

Pablo Neruda døde i 1973 i Santiago, der han var innlagt på sykehus for behandling av prostatakreft. Dødsfallet skjedde kun 12 dager etter at hans gode venn president Salvador Allende ble avsatt ved et militærkupp. Neruda var selv politisk aktiv, og representerte i 1945–47 det kommunistiske partiet i det chilenske senatet.

Pablo Neruda på Capri

Da kommunisme ble forbudt i Chile, tilbrakte Neruda flere år i eksil, blant annet i Italia. Her er han avbildet på Capri i 1952.

Foto: MARIO TORRISI / Ap

Nå hevder et medlem av det kommunistiske partiet i Chile, Eduardo Contreras, at Neruda ikke døde av kreft, men i stedet ble myrdet.

Nerudas tidligere sjåfør Manuel Araya skal ha fortalt at forfatteren fikk en dødelig injeksjon kort tid før han døde, melder BBC.

Kun få timer før han døde skal poeten ha vært i god form, og snakket og spasert som normalt. I følge Araya skal agenter som opererte på vegne av general Augusto Pinocet, ha gitt Neruda den dødelige dosen.

Neruda lå an til å bli en stor opponent til general Pinochets regime, og var dermed en mektig fiende for den nyinnsatte presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Undersøker flere dødsfall

Il Postino

Fra filmen «Il Postino» (Postmannen).

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Det er nå opp til en dommer å avgjøre om Nerudas levninger skal undersøkes på ny for å få svar på gåten.

Retten undersøker i disse dager over 725 dødsfall som angivelig skal være forårsaket av mishandlinger under general Pinochets diktatorstyre fra 1972 til 1990.

OM KVELDANE BØYER EG HOVUDET

Om kveldane bøyer eg hovudet og kastar ut mine triste garn
i dei havdjupe augo dine.

Der på det største bålet logar einsemda mi opp,
og kavar med armane som skipbrotne sjøfolk.

Eg sender raude signal mot dei fråverande augo dine,
som slår lik havet mot stranda rundt eit fyrtårn.

Men du gøymer berre mørkre, mi eigne og fjerne kvinne,
og det hender at frå blikket ditt stig redslekysten fram.

Om kveldane bøyer eg hovudet og kastar ut mine triste garn
i havet som bles i dei djupe augo dine.

Nattfuglane plukkar opp dei første stjernene,
som skin lik sjela mi når eg elskar deg.

Natta rid fram på ei dyster hoppe,
og spreier blå kornaks over markene.

Fra "20 kjærleiksdikt", gjendiktet av Kjartan Fløgstad i "Dikt i utval" (1973).

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober