Hopp til innhold

– Suksessen kom som et sjokk

Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» er etter flere forsinkelser endelig klar. – Suksessen kom som et sjokk, sier broren Yngve Knausgård.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» er i butikkene i dag.

Foto: SVT

At 3.622 sider om Knausgårds liv skulle bli en suksess kom overraskende på forfatteren, forteller broren Yngve Knausgård.

– Karl Ove var nærmest sikker på at dette var det ingen som ville orke å lese. En bok om han selv? Han sa også at det var ekstremt kjedelig skrevet. Toppen 5.000 solgte kunne man regne med, mente han.

Yngve Knausgård

Yngve Knausgård jobber som grafisk designer og omtales i broren Karl Oves romanserie.

Foto: NRK

Forfatteren tok grundig feil. Det er totalt solgt over 400.000 eksemplarer av de fem bøkene første bøkene i nøkkelromanserien. Bind seks er i første omgang trykket i 25.000 eksemplarer.

Storebror Yngve Knausgård er en sentral figur i bøkene, sammen med flere andre familiemedlemmer. Som grafisk designer har 46-åringen også hjulpet broren med bokomslagene.

Men ikke alle i familien har stilt seg positivt til prosjektet.

Onkelen tar til motmæle

I siste bind forteller Karl Ove Knausgård om konflikten med egen familie, og gjengir blant annet e-postkorrespondansen han hadde med en av sine onkler i forkant av bokprosjektet.

Knausgård skriver at onkelen, som i boka omtales som Gunnar, kjempet mot utgivelsen av den første boka etter å ha lest gjennom manus.

I Dagbladet i dag tar Bjørge Knausgård, som er Gunnars egentlige navn, til motmæle i brevs form.

– Det er skuffende når lojalitet og tillit brytes ved å plassere besteforeldre, far og andre nære som ufrivillige statister i hans forsøk på å oppnå berømmelse. Blandingen av sannhet, halvsannhet og løgn gjør alvoret enda større, skriver Bjørge Knausgård i brevet, og fortsetter:

– Den konsekvente ydmykelse av menneskene han møter er et virkemiddel i alle bøkene. Hva er det kunstneriske og heroiske i å behandle mennesker på denne måten?

Hør saken fra Kulturnytt:

– Vi har tatt hensyn

Bjørge Knausgård stiller også spørsmål ved det juridiske og etiske i Knausgårds utlevering av sine nærmeste. Forlegger Geir Berdahl i Oktober mener han er på trygg grunn.

Geir Berdahl

Geir Berdahl er forlegger i Oktober, som gir ut Knausgårds bøker.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det er ikke virkeligheten. Det er viktig å huske på. Jeg mener at vi har tatt tilbørlige hensyn til privatlivets fred, sier forleggeren.

Enkelte i familien har hatt advokater til å se på saken, men etter det NRK kjenner til er det foreløpig ingen som vurderer rettslige skritt.

Tross bråk og konflikter mener forleggeren at Knausgårds bokverk vil skrive seg inn i litteraturhistorien.

– Knausgård er en av de fremste forfatterne våre, og kommer til å lede an også i årene framover, sier Berdahl.

– Ikke alt er stor litteratur

Men de lærde strides om nettopp det. Grunnen er at Knausgård i slutten av bind seks skriver at han slutter som forfatter.

Så skal vi ta toget hit til Malmö, så skal vi sette oss i bilen og så skal vi kjøre hjem til huset vårt, og hele veien skal jeg nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lenger er forfatter.

Karl Ove Knausgård i "Min kamp"

Forlegger Berdahl insisterer på at det er romanfiguren Karl Ove Knausgård som ikke lenger er forfatter.

Broren er ikke så skråsikker på det.

– Jeg har litt vanskelig for å få ut av ham hva han egentlig mener. Men det er noe han har tenkt på hele tiden, at slik skal den boka slutter. Da blir det sånn. Boka handler om han, og slutter med at han slutter å skrive. Og det er det. Så får vi se hva som skjer, sier Yngve Knausgård kryptisk.

Han er heller ikke sikker på hvordan «Min kamp» vil bli husket.

– Prosjektet vil plassere seg langt fram i mediehistorien. Det er sjeldent en forfatter får så mye oppmerksomhet utenfor litterære kretser. Når det gjelder selve litteraturen er jeg i tvil. På sitt beste skriver han på et enormt høyt nivå, men ikke alt i «Min kamp» er stor litteratur, sier forfatterens storebror, og fortsetter:

– Karl Ove legger fram livet sitt på godt og vondt, og høyt og lavt. Det er dessverre litt uangripelig.

Karl Ove Knausgård har ikke vært tilgjengelig for kommentar i forbindelse med utgivelsen av «Min kamp. Sjette bok».

LES OGSÅ:

Video sd-MKTF01002011AA

VIDEO: Bokprogrammet møtte Karl Ove Knausgård i Ystad i Sverige uka etter at han hadde satt punktum for «Min kamp»-serien. Se hele programmet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober