Hopp til innhold

Unike sydpolenskisser på utstilling

Skissetegninger av kaptein Robert Falcon Scotts sviende nederlag mot Roald Amundsen i kappløpet mot Sydpolen stilles ut for aller første gang i England.

Robert Falcon Scott

Kaptein Robert Falcon Scott tapte kappløpet mot Sydpolen

Foto: WikipediaCommons/Ian Dunster

I 1911 satte den britiske polfareren Robert Falcon Scott og hans team, bestående av Edward Wilson, Henry Bowers, Edgar Evans and Lawrence Titus Oates ut på en strabasiøs ferd til sydpolen.

Britene fikk hard konkurranse fra Roald Amundsen og hans lag om å bli førstemann til Sydpolen. Som vi alle vet, vant nordmennene kappløpet da Amundsen nådde frem til mål den 14. desember 1911.

Institusjonen «The Royal Collection» forvalter kunstsamlingen til den britiske kongefamilien. 21. oktober stiller de for første gang ut skissetegningene til lege og kunstner Edward Wilson, som var en del av den britiske polfarerlaget.

Foreviget nederlaget

Blyanttegningene til Wilson dokumenterer blant annet det knusende øyeblikket når det britiske polfarerlaget finner små svarte flagg som Amundsen har lagt igjen på sin ferd.

– Amundsens største skrekkscenario var at hans lag skulle komme frem først, men ikke få anerkjennelse for bragden, forteller Hans Olav Thyvold, forfatter av biografien «Roald Amundsen.»

– Han ville ikke risikere at Scott kom etterpå og hevdet det samme, så han satte ut svarte flagg i en vifteformasjon, vendt nordover. Dermed skulle det være umulig for de andre å nå frem til Sydpolen, uten å oppdage at nordmennene var foran i løypa, sier Thyvold.

Funnet av flaggene tvang britene til å innse at slaget om Sydpolen var tapt.

«Det var et svart flagg knyttet til en slede, i nærheten av en leirplass. Det var skispor og tydelige spor etter hundepoter. Mange hunder. Dette fortalte oss hele historien. Nordmennene har nådd frem før oss og er de første mennene på polen,» skriver Scott i sin dagbok.

Robert Falcon Scott og hans menn på Sydpolen

Robert Falcon Scott og hans menn på Sydpolen

Foto: AP

– Frekk overraskelse fra Amundsen

Wilsons første tegning viser det norske flagget som blafrer i vinden 16. januar 1912, 33 dager etter at Amundsen hadde nådd målet. Den andre tegningen ble mest sannsynlig laget to dager senere, da britene kom frem til teltet som ble etterlatt av nordmennene på Sydpolen.

– Inni i teltet ventet det en ganske frekk overraskelse til Scott fra Amundsen, sier Thyvold til NRK.no.

I teltet hadde Amundsen hadde lagt igjen et brev, adressert til kong Haakon, som fortalte om det norske polfarerlagets bragd på Sydpolen. Sammen med brevet lå det en beskjed til Scott, hvor Amundsen ba ham om å bringe brevet tilbake dersom nordmennene ikke overlevde turen tilbake.

Roald Amundsen

Roald Amundsen etterlot en overraskelse til Scott på Sydpolen

Foto: NTB / SCANPIX

– Amundsen visste at Scott, som var en gentleman, ikke kunne nekte å ta med brevet tilbake. Dermed fikk han ikke bare rivalen til å stå som garantist for hans seier, men fornærmet samtidig Scott ved å redusere ham til et postbud, sier Thyvold.

Det sviende nederlaget endte i en større tragedie for Scott og hans lag som omkom på vei tilbake til kysten etter å ha nådd Sydpolen 35 dager etter Amundsen.

– Året etter ble det sendt ut en gruppe for å finne de savnede mennene, forteller Alice Ross, kommunikasjonsmedarbeider ved til The Royal Collection i England.

Redningsgruppen fant de frosne kroppene til Scott, Wilson og Bowers i et telt, sammen med dagbøker, brev, bilder og skissetegninger som forteller om den strabasiøse ferden i verdens hardeste klima.

Tryggve Gran forteller om da de fant Scott død ved Sydpolen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Personlige verk

Ross forteller at kunstneren ba om at bildene ble overlevert til kong George V dersom han ikke overlevde polarekspedisjonen.

Skissetegningene blir vist for første gang i forbindelse med 100-årsmarkeringen for kappløpet til Sydpolen.

– Det er en unik anledning for å vise frem disse bildene, Det er så mye interesse blant folket når det kommer til disse legendariske ekspedisjonene, sier Ross til NRK.no.

Det finnes godt bevarte fotografier fra ekspedisjonen, men Ross mener skissetegningene har en betydning utover å dokumentere ferden.

– Tegninger som ble laget av Wilsons frosne fingre mens han satt i et telt på Sydpolen, føles mye mer personlig enn fotografier, sier Ross.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)