Hopp til innhold

Norske app-suksesser håver inn penger

- Jeg var nysgjerrig og ville teste ut noe nytt. Slik er forklaringen på hvordan Norges to største app-suksesser ble til.

apps

Appene 'Wordfeud' og 'Illumination' er begge norske suksesser på app-store.

Foto: NRK

Flere nordmenn har de siste årene utviklet nye applikasjoner til smarttelefoner. Noen av dem har også tjent seg rike på det.

Norske Håkon Bertheussen (28) kan for tiden innkassere rundt 75.000 kroner dagen på sin selvutviklede mobilapp ”Wordfeud”. Applikasjonen er en moderne utgave av brettspillet Scrabble, og ligger i dag på topp 10-listen over de mest populære gratisspillene til Iphone og Ipad.

Startet som en hobby

- Jeg var rett og slett nysgjerrig på å lage en applikasjon, sier Bertheussen til Adressa om hvorfor han laget spillet.

- Det startet som en hobby. Jeg hadde ingen idé om at jeg kunne leve av dette, forklarer han til Adressa.

I løpet av et knapt år har nesten 700.000 mennesker lastet ned applikasjonen, og spillet brer stadig om seg. 90% av brukerne amerikanske, men også i Sverige har folk fått øynene opp for spillet.

Lommelykt-suksess

Erik Storli

Erik Storli fikk stor suksess med sin lommelykt-app-

Foto: Håvard Karlsen / NRK

21 år gamle Erik Storli fikk i fjor en enkel, men genial idé. Han lagde en lommelykt-applikasjon for Iphone. Også Storli forklarer at han lagde appen i et forsøk på å gjøre noe nytt, og å teste ut et område han ikke hadde vært innom tidligere. Et år etter har over to millioner mennesker lastet ned lommelykten.

- Jeg hadde et håp om å tjene litt penger på dette, men jeg hadde på ingen måter trodd at det skulle bli så stort som det ble. Jeg hadde ikke engang trodd det skulle bli stort i Norge, forteller Storli.

Hvor mye han har tjent på applikasjonen totalt vil han ikke ut med, men bekrefter at tallet ligger godt over to millioner kroner. Fra før av hadde Storli informatikk valgfag fra videregående skole, resten er selvlært.

- Vi hører stadig historier om folk som får en god idé, utvikler en app og tjener masse penger på den. Er det så enkelt?

- Det er klart at du må ha kunnskap og interesse innen feltet for å lage en app som denne, men jeg vil si at det er ganske enkelt.

- Du finner mye informasjon i bøker og på internett. Om ideen er enkel og god, er det ikke så vanskelig, forklarer han.

Les også: Tjente to millioner på Iphone-app

- Blir litt som Sudoku

Angry Birds

Angry Birds er den mest populære appen til Iphone og Ipad.

Foto: Rovio.com

Storli regner med å ha brukt rundt en måned på utviklingen av applikasjonen. Et år etter at appen Illumination ble lansert, har Storli gått fra å jobbe hos Rema 1000 til en full stilling som systemutvikler. Han tror han vil fortsette med å lage apper på fritiden.

- Jeg syns det er spennende. Det blir en måte å utfordre seg selv på. Å forstå logikk, og løse problemer. Det blir litt som å spille Sudoku, forklarer han.

Andre suksesser

Listen over nordmenn som lykkes med applikasjoner blir stadig lengre. I sommer lanserte studentbedriften Codefish fra NHH i Bergen appen ”Ølpriser”. Den oppnådde raskt stor suksess, og lanseres i disse dager i Danmark og Sverige.

Andre norske app-suksesser er blant annet «Zedge Ringtones & Wallpapers»som er utviklet i Trondheim, fotballprogrammet «FotMob» som er utviklet av et brødrepar fra Bergen, og katalogtjenesten «Finder» som er laget i Oslo.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober