Hopp til innhold

Fikk brorens dødsbudskap under forestilling

Else Kåss Furuseth var elleve år da moren tok sitt eget liv. For to år siden ble hun rammet av en ny tragedie: hennes bror valgte samme utgang på livet som moren. Sitt forhold til døden og livet forteller hun om i fredagens «Skavlan».

Video Else Kåss Furuseth snakker om moren og brorens selvmord

Else Kåss Furuseth snakker om moren og brorens selvmord på Skavlan - se klipp her.

Helgen til Else Kåss Furuseth blir travel. I dag er hun klar for en ny sesong med «Torsdag kveld i Nydalen», og på fredag er det premiere på «Kong Curling».

Lørdag har hun premiere på forestillingen «Kondolerer» på Torshovteatret i Oslo. Det er et stykke som bygger på hennes egen opplevelse av sorg.

Else Kåss Furuseth

Slik presenterer Furuseth den nye forestillingen «Kondolerer»

Foto: Annie Andersson

– Forestillingen handler ikke så mye om døden, men mer om alt det som skjer etter at noen dør. Når "rulleteksten er ferdig", og hvilke roller de pårørende og gjenlevende får etter et menneskes død, sier Furuseth under innspillingen av «Skavlan».

Sluttet å sminke seg

Else Kåss Furuseth og Kevin Costner

Else Kåss Furuseth besøker «Skavlan» på fredag. Der får hun også møte skuespilleren Kevin Costner

Foto: Jakob Arvola

Familien skulle bli rammet av store tragedier. Furuseths mor var alvorlig mentalt syk. Gradvis endret moren oppførsel, og noe av det datteren la merke til var at moren ble likegyldig til sitt eget utseende. Hun sminket seg ikke lenger.

– Kunne du som elleveåring forstå dette?

– Hun var veldig glad, og så var det som om noen hadde "dempet musikken". Plutselig var alt sort og grått, som en fransk film, forteller Else Kåss Furuseth til Skavlan.

Moren valgte å avslutte livet sitt med en overdose tabletter på familiens hytte.

– Jeg forsøkte å tenke meg at hun levde. Hver morgen tenkte jeg "mamma lever, mamma lever". Men hun levde jo ikke.

– Når noe forsvinner, får de gjenlevende veldig mye oppmerksomhet, forteller hun.

Tross morens selvmord mener hun at hun hadde en flott oppvekst. Men så rammet tragedien på nytt da hun var 28 år gammel.

  • Se «Skavlan» på NRK1 fredag klokken 21.25

Fikk dødsbudskap under forestilling

Mens Else Kåss Furuseth stod på scenen under en av sine forestillinger, tok broren livet sitt.

– Man kan aldri forstå hvorfor noen tar livet sitt. Det som kommer etterpå blir derfor veldig viktig. Jeg har vært i sorggruppe, der man går i kordfløyel og sitter i dress, sier hun med et skråblikk under fredagens Skavlan.

Et av forslagene i sorggruppa var at medlemmene skulle ta svømmeturer sammen for å bearbeide sorgen:'

– Jeg undret meg på hvorfor. Vi hadde jo ikke noe annet felles i sorggruppa enn sorgen, sier hun, og forteller at hun fikk applaus i gruppa da hun protesterte mot forslaget.

Måtte levere biblioteksbøker

Hun understreker i dag at det er viktig å unngå å dyrke sorgen. Livet og veien videre blir viktigere å streke opp. I dag er hun blant Skandinavias kritikerroste komikere, familietragediene dro henne ikke under.

Det følger mye oppryddingsarbeid med et dødsfall. En av tingene Else Kåss Furuseth måtte rydde opp i etter brorens død, var store mengder biblioteksbøker som hadde gått til forfall. Man skulle tro at et dødsfall mildner bibliotekets purrelyst, men slik var det slett ikke:

– Jeg er fortsatt sinna på bibliotekaren som krevde meg for 275 kroner i purregebyr, sier Else Kåss Furuseth, som du møter i fredagens «Skavlan»

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK