Hopp til innhold

– Ikke galt å ville intervjue Breivik

Mediene står i kø for å intervjue terrorsiktede Anders Behring Breivik, ifølge hans forsvarer. – Et naturlig journalistisk instinkt, sier Dagbladet-redaktør.

Behring Breivik til rettsmøtet 19.august

Anders Behring Breivik på vei til rettsmøtet 19. august. Hans forsvarer Geir Lippestad sier at flere medier har ytret ønske om å intervjue Breivik når han slipper ut av isolasjon.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Forsvarer Geir Lippestad sier til P4 at flere medier har bedt om å få stå på en liste, så de kan kontaktes hvis Breivik vil bli intervjuet når han slipper ut av isolasjonen.

Forsvareren sier listen inneholder både norske og utenlandske navn, men ingen av mediene NRK Kulturnytt har snakket med i ettermiddag sier de har lagt inn forespørsel om intervju.

Dagbladet-redaktør Lars Helle sier imidlertid at det kan bli aktuelt i framtiden.

Lars Helle

Lars Helle er redaktør i Dagbladet.

Foto: Berit Roald / Scanpix
Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann er leder av støttegruppa etter 22. juli.

Foto: Frans Kjetså / NRK
Arne Strand

Arne Strand er redaktør i Dagsavisen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Lik det eller mislik det, men det er et naturlig journalistisk instinkt å få flest mulig aktører i en sak på banen. Breivik er siktet i norgeshistoriens groveste kriminalsak. Det kan være interessant å høre hva han har å si på et tidspunkt. Det å spørre ham om et intervju ser jeg ikke noe galt i, sier Helle.

– Tvers gjennom destruktivt

Pårørende reagerer sterkt på at medier ønsker å intervjue Anders Behring Breivik.

– Denne mannen må ties ihjel. Det han allerede har publisert gjennom sitt såkalte manifest er tvers gjennom destruktivt. Han har ingenting godt å bidra med, og jeg skjønner ikke interessen for personen i det hele tatt, sier Trond Henry Blattmann, leder av støttegruppa etter 22. juli.

Blattmann mistet selv en sønn på Utøya. Han sier det er en stor belastning for de etterlatte og pårørende å lese om Anders Behring Breivik.

– Folk har vært i en situasjon som er helt ekstrem. Denne mannen har allerede fått for mye oppmerksomhet, og det vil bli kjempetøft for overlevende, pårørende og etterlatte hvis han skal få fri mikrofon.

– Mange har argumentert med at den beste måten å bekjempe høyreekstreme på er å sette fullt flomlys på dem og ikke tie dem ihjel?

– Media og samfunnet skal føre en debatt om høyreekstremisme, men det gjøres ikke ved å stille seg i kø for å intervjue en massemorder, sier Blattmann.

– Kun for å selge aviser

Dagsavisen-redaktør Arne Strand mener det ikke har journalistisk interesse å intervjue Anders Behring Breivik nå.

– Å slippe ham fram i mediene med sin forskrudde oppfatning har ikke leserverdi. Hans advokat har på en utmerket måte stått fram i mediene og fortalt hva klienten tenker. Jeg har ikke noe tro på at noen redaksjon klarer å finne mer ut enn det politiet gjør under etterforskningen, sier Strand, og fortsetter:

– Ingenting nytt kommer ut av dette unntatt nye bilder og følelsesmessig vås som enkelte aviser vil bringe videre fordi det selger aviser.

Lars Helle er uenig med sin redaktørkollega. Han sier det kan ha en verdi å slippe til Breivik også før dommen er falt i saken – men poengterer at det må skje med en kritisk tilnærming.

– Jeg tror ikke at man får så mye ut av ham akkurat nå. Uansett er det fortsatt umulig å få ham i tale, så det blir bare teori. Men på ett eller annet tidspunkt kan det ha en verdi å slippe ham til i mediene, på samme måte som med andre aktører i saken. Det er direkte ujournalistisk å si at det ikke har en hensikt, sier Helle.

Hør Lars Helle og Arne Strand i debatt i Kulturnytt:

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no