Hopp til innhold

Se Obama-kunstnerens fredshyllest

Han er mannen bak det berømte «hope»-bildet av Barack Obama. Nå ønsker Shepard Fairey å minne nordmenn på at ekstremismen ikke må vinne.

Denne uka har Faireys kunstnerteam jobbet intenst med å ferdigstille den amerikanske kunstnerens verk, som nå pryder «klokketårnet» på Majorstua i Oslo.

Veggmaleriet viser en rød rose og en hvit blomst som kommer ut av munningen på to geværer, og en fredsdue med ordet «peace» malt under.

– Veggen gir et budskap for fred og menneskerettigheter, og mot terror og intoleranse, sier Katinka Traaseth. 24-åringen er initiativtaker til kunstprosjektet «T&J Art Walk», som Faireys bilde er en del av.

– En global bønn for fred

Shepard Fairey er ett av de største navnene innen gatekunst. Bildet hans, en variant av trykket «Guns and Roses», ble bestilt forut for 22. juli, men kunstneren selv mener verket ble gitt en ekstra betydning etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

– Budskapet mitt, en global bønn for fred, er nå mer relevant enn noensinne for Oslo. Fremmedfrykt brukes av ekstremister til å manipulere massene. Vi må vedlikeholde vår kjærlighet til fred, frihet og toleranse for å unngå at fordommer sprer seg. Det er komplisert med politikk og følelser, og jeg håper mine bilder kan hjelpe folk å huske at konstruktiv dialog for fred er et grunnleggende mål. Da har kunsten lykkes, sier Fairey i en uttalelse.

Saken fortsetter under bildet.

Shepard Fairey

Shepard Fairey har blant annet laget den ikoniske plakaten av Barack Obama, med ordet «hope» skrevet under et portrett av presidenten. Bildet ble brukt under valgkampen i 2008.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

– Et utendørs galleri

Katinka Traaseth

Arrangør Katinka Traaseth.

Foto: Remi Myhr Horgar / NRK
Black Eyed Peas: Monkey Business

Shepard Fairey designet i 2005 dette plateomslaget for The Black Eyed Peas...

Foto: A&M Records
Filmplakat fra "Walk the Line"

... og plakaten til Johnny Cash-filmen «Walk the Line».

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Fasaden på Majorstua er en av mange i hovedstaden som i den kommende tiden vil bli prydet av gatekunst.

Katinka Traaseth har invitert ti anerkjente utøvere i sjangeren til Oslo – og gitt dem hver sin vegg å boltre seg på.

– Fairey er en av verdens fremste gatekunstnere. Det er kjempegøy å jobbe med så flinke folk, sier Traaseth.

Prosjektet var opprinnelig en skoleoppgave. Traaseth studerer ved Sotheby's Institute of Art i London, og sammen med medstudent Johanna Beer (23) ønsket hun å arrangere en «art walk» til støtte for organisasjonen Human Rights Watch.

Kunstverkene settes nå fortløpende opp rundt om i Oslo, og skal totalt dekke hele 600 kvadratmeter med vegger.

– En «art walk» er som et utendørs galleri i gater på fasader i stedet for på lerret. Vi har levd med dette prosjektet siden mars. Det har vært utrolig lærerikt, forteller Traaseth.

Skal stå i to måneder

De andre kunstnerne som skal dekorere vegger rundt om i Oslos gater er Logan Hicks, Flying Fortress, D*Face, The London Police, Faile, Fenx, Will Barras, Galo og Martin Whatson.

Kunstnerne har også donert bort verk som blir solgt til støtte for Human Rights Watch.

Fram til 17. august blir bygningene på adressene på kartet under dekorert av 30 til 150 kvadratmeter store kunstverk. Kunstverkene skal stå i minst to måneder.

Hør intervju med initiativtaker Katinka Traaseth fra Østlandssendingen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Se Shepard Fairey fortelle til Los Angeles Times om hvordan det var å jobbe med Obama:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober